maandag 3 februari 2014

Briljantste leerling kwam uit Lith

...De Jong tekende ook de Mariakapel in Grave...
Wie van Heesch naar Grave rijdt, is het vast ooit opgevallen: het opmerkelijke woonhuis langs de weg van architect Jan de Jong. Over deze bijzondere man is in het Graafs Museum tot en met 2 maart een tentoonstelling te bezichtigen.

De Jong, geboren in Lith, staat bekend als de briljantste leerling van de benedictijner monnik-architect dom Hans van der Laan (1904-1991), wereldberoemd vanwege zijn architectuurtheorie rondom het ‘plastische getal’. De stad Grave heeft in De Jongs oeuvre een speciale plaats, omdat het een staalkaart omvat van zijn werk. In Grave bouwde De Jong zijn eerste woningbouw, in het Blauwe en het Rode Dorp. Later drukte hij zijn stempel op de binnenstad met zorgvuldige stadsvernieuwingsprojecten. Vooral dit latere werk toont hoe De Jong de architectonische harmonieleer van dom Hans Van der Laan met eigen inzichten verrijkte. Bekende ontwerpen van De Jong in Grave zijn de herenhuizen aan de Hoofschestraat, woningen aan de Gasthuisstraat en een huis met binnenplaats aan de Maasstraat. 

De tentoonstelling geeft in kort bestek inzicht in leven en loopbaan van De Jong. Alle Graafse projecten krijgen ruime aandacht, van meerdere zijn de originele bouwtekeningen te zien. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de architectuurtheorie waaraan De Jong zijn hart verpandde. Zo is er lesmateriaal aanwezig waarmee het plastische getal inzichtelijk werd gemaakt. Speciale aandacht ook krijgt het woonhuis van De Jong, het Jan de Jong-huis in Schaijk, dat hij zelf als zijn meesterproeve beschouwde.

Graafs Museum (St. Elizabethstraat 10A te Grave) is open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur. Meer info via www.graafsmuseum.nl

Vind je dit interessant? Lees dan ook:

Geen opmerkingen: