vrijdag 18 april 2014

Van kladje tot reclame: over werken bij Iduna

...de opzet en de uiteindelijke advertentie uit het archief van Iduna...
Vaste bezoekers van Brabant Bekijken zien vaker op de vrijdag advertenties uit vorige decennia op dit blog staan maar dan zijn ze al helemaal af. In het archief van Iduna in Uden vinden we mooie ontwerpschetsen met aantekeningen zodat we een kijkje krijgen in hoe een dergelijke advertentie tot stand is gekomen. Kijk maar eens mee...

Hier boven zie je eerst de ontwerpschets. Maar de getekende vader blijkt wat oud - in ieder geval te ouwelijk om geindentificeerd te worden met 'onze vaders' - zo wordt er bijgeschreven. In de uiteindelijke versie, verschenen op 28 mei 1970 in de Koerier - zien we dat snor en stropdas zijn verdwenen. Maar ook het meisje lijkt een paar jaar ouder te zijn gemaakt. Wat we in ieder geval zeker weten is dat ook de tekst is aangepast.

...de getekende vader is wat oud...
"Nee, want God weet waar" is vervangen door het meer neutrale "wie weet waar." Hieronder vind je nog de volledige tekst zoals die voor de advertentie is opgesteld. Uit het archief van Iduna (in te zien op de studiezaal in Grave) blijken nog veel meer mooie advertenties van dit bedrijf te zitten. Soms opvallend eigentijds. Vandaar dat we de komende weken vaker stilstaan in de wereld van modinettes en foundations.

...volledige tekst...
Vind je dit interessant? Bekijk dan ook:
- Opening van het industriepark
- Knipcursus


Geen opmerkingen: