woensdag 7 mei 2014

Communicantjes voor de camera

...communicantjes in Cromvoirt in 1974...
De meimaand is van oudsher Mariamaand maar óók de maand waarin het feest van de Eerste H. Communie wordt gevierd. Zit er in jouw album ook zo'n mooie foto als hierboven?

Doorgaans worden communies gevierd op één van de zondagen in mei, vaak ook Hemelvaartsdag of Eerste Pinksterdag. Tot 1910 was het gebruikelijk dat jongens en meisjes dat op hun twaalfde deden. In het begin van de 20ste eeuw werd door paus Pius X bepaald dat kinderen vanaf hun zevende jaar - de jaren van verstand - tot de communie werden toegelaten.

De communie is het nuttigen van de geconsacreerde hostie tijdens de viering van de eucharistie. Na een specifieke (catechetische) voorbereiding - soms via school, soms via parochie - gaan kinderen nu vaak in groep 4 voor het eerst ter communie.

Elke parochie heeft rond de Eerste H. Communie eigen tradities en gebruiken. Soms vindt er een plechtige intocht met de communicantjes plaats, op andere plekken zitten ze rond het altaar. Maar er zijn ook overeenkomsten. De kinderen worden netjes gekleed, er volgt een familiefeest maar vooral... er worden foto's van de communicantjes gemaakt! Vroeger kwam vaak speciaal een fotograaf, tegenwoordig maakt iedereen er kiekjes van.

En die foto's vind je voor een deel weer terug in het archief. Zoals de communicantjes uit Cromvoirt, zoals je hierboven aantreft. De foto's brengen niet alleen de kinderen in beeld, het geeft ook een mooi tijdbeeld weer. Daarom hebben we aan een aantal collega's gevraagd hun eigen communiefoto eens te traceren. Omdat het om mensen van verschillende leeftijden gaat, reis je met deze foto's ook door de tijd. Benieuwd naar de communiefoto's van onze BHIC-collega's? Kijk dan op www.facebook.com/brabantbekijken Wil je die van jou erbij zetten? Dan kan natuurlijk, upload 'em maar! (en op welke plek moet ie dan komen?)

Vind je dit interessant? Lees dan ook: 
- De eerste H. Communie
- Eerste Heilige Communie op bed

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geachte heer, mevrouw,
In Dorst in de pastorie van de Marcoenkerk hangen van een groot aantal jaren de foto's per jaar van de communicanten met betreffende pastoor.
Met vriendelijke groet,
Wilma Broers

BHIC zei

Ah dank voor deze toevoeging, Wilma! En wat een leuk initiatief. Het levert vast veel bekijks op in de kerk (kan ik me zo voorstellen)