vrijdag 9 mei 2014

Preview nieuwe website: bijna een kus verdiend!

Uitrusten tegen de korenschoven tijdens de vierdaagse in Cuijk, 1934
(collectie BHIC, nr. CUI0080)

Het BHIC werkt hard aan een nieuwe website. In een serie blogposts licht ik steeds een klein stukje van de sluier op. Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze gerust weten!

"We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal!" zongen we vroeger aan een stuk door tijdens de avondvierdaagse. Tot je er zelf gek van werd of anders de meelopende juffen, meesters en ouders wel! Maar uiteindelijk kwam ook ik dan toch aan bij de finish en werden m'n zere voeten goedgemaakt door een glimmende medaille en bovendien een dikke kus van ons mam.

Hopelijk gaat het met onze nieuwe website ook een beetje zoals met die vierdaagses. Het duurt allemaal te lang, je voeten doen er zeer van, maar die finish komt er toch echt aan hoor!

Er worden nog steeds vele puntjes op de i van website gezet. In de afgelopen maand is bijvoorbeeld de chatfunctie geïmplementeerd en zijn de rss-feeds geactiveerd. Het zoeken op verhalen gaat bovendien een stuk beter, je komt met minder klikken bij uitgebreid zoeken in onze databases, de genealogische zoekmachine is verbeterd en in- en uitloggen bij Mijn BHIC gaat ook al handiger dan voorheen. En zo nog een heleboel andere kleine en grotere dingen die we zelf hadden opgemerkt, maar waarop vooral de vele testers ons wezen via de feedback-knop.

En alhoewel er nog steeds losse eindjes zijn, gaan we er nu wel een voorlopige punt aandraaien: binnen nu en een maand wordt onze huidige website, die bijna tien jaar trouw dienst heeft gedaan, afgelost door onze nieuwe site, die nu nog in beta vertoeft.

Reacties van testers tot nu toe waren erg positief. Gebruikers vinden de site veel overzichtelijker en mooier geworden, ook de gebruiksvriendelijkheid en de zoekmachines vinden ze verbeterd. Maar we hebben voor de komende tijd nog altijd en alweer een berg aan verbeteringen en wensen op stapel staan. Daar gaan we dan ook snel stapsgewijs werk van maken. Denk aan een n├│g betere mobiele weergave, verbeteringen in de presentatie van alle zoekresultaten, een snellere navigatie, uitbreiding van de forumopties en zo meer. En dan heb ik het nog niet eens over alle nieuwe inhoud, zoals thematische atlaskaarten, nieuwe archieftoegangen en gescande bronnen waaraan wordt gewerkt.

Wie weet, misschien verdienen wij dan over een tijdje ook wel een medaille. Of een dikke kus! Natuurlijk figuurlijk. :-)

Voor nu: neem een kijkje op de beta-versie van de nieuwe website

Christian

Geen opmerkingen: