woensdag 14 mei 2014

Van sigarenfabriek tot woonwijk: Boxtel in beeld

...klik op de afbeelding voor een vergroting...
In een kleine werkplaats en met geleend geld van zijn moeder begon Sjef van Susante begin vorige eeuw een bedrijfje aan de Stationsstraat van Boxtel. Een paar decennia later werkte er driehonderd medewerkers bij de sigarenfabriek Van Susante. Inmiddels zijn de sporen van deze belangrijke industrie bijna verdwenen uit de straten van Boxtel.

...met behulp van deze foto's is de fotomontage gemaakt...
Sjef van Susante had eerst het vak geleerd in Bergeijk en Oisterwijk. Daarna ging hij met vijf sigarenmakers in Boxtel aan de slag. Vanwege personeelstekort opende hij al snel filialen in de Kempen waar volop goedkope arbeidskrachten voorhanden waren. Maar dat is allemaal verleden tijd.
                    
Inmiddels is het precies een eeuw geleden dat Van Susante een nieuwe fabriek opende aan de toenmalige Korte Kerkstraat, nu Pastoor Erasstraat. Ruim tachtig jaar later ging het pand tegen de vlakte om plaats te maken voor woningbouw. Deze transformatie werd mooi in beeld gebracht door Louis van der Schoot, bewerkt door Meine Steenbakkers. De vader van Louis werkte als sigarenmaker nog in deze fabriek, tot 1970: het jaar van zijn pensioen. De oude foto’s dateren uit 1991, de huidige foto’s zijn dit jaar gemaakt.
...klik op de vergroting om goed te zien hoe deze foto's in elkaar schuiven...
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Molen verplaatst zonder één druppel te morsen
- Terug in de tijd in de Kampina

4 opmerkingen:

Joop van der Pol zei

Zeker, half Boxtel rookte de voordelige 'personeelsrokertjes' uit witte, onbedrukte doosjes. Het merk dat Van Susante produceerde was Elisabeth Bas.
Joop van der Pol

BHIC zei

Bedankt voor je reactie, Joop. Zo te horen ben jij ook wel enigszins thuis in deze materie dus we hebben ook meteen een vraag ;-)

Weet jij toevallig of er ook foto's bestaan van de binnenzijde van de fabriek? We zijn benieuwd!

Mrs.Venderleek zei

Jaaa..... als 16-jarige werd ik daar niet aangenomen omdat ik 'te netjes' zou zijn....

BHIC zei

Jee, was je daar niet ontzettend boos daarover?