woensdag 2 juli 2014

Familiefoto met een verhaal


...bij de handboogschutterij...
Deze foto is een direct enkeltje naar de jaren twintig van Schijndel. De hoeden, de kleding, zelfs het terras: alles ademt de sfeer van de beginjaren van de vorige eeuw. Maar deze foto - ingestuurd door Françoise Vugts - is niet zó maar een familiekiekje...

Laten we beginnen met de foto hieronder, uit omstreeks 1886. We zien hierop Maria Vugts, Antoon Vugts, vader Piet Vugts, moeder Elizabeth Vugts-Gerits, Willem Vugts en Jan Vugts. De foto komt - net als de andere foto - van Annie van de Ven, kleindochter van Maria Josephina Vugts (geboren op 10-3-1874 en overleden op 11-5-1928), eerst gehuwd met Hubertus Heesters en daarna met Hermanus Hubertus Meuffels.
...foto voor De Gouden Leeuw...
Terug naar de bovenste foto. "Er is mij verteld dat er gefotoshopt is met het gezicht van vader Pieter. Pieter was 41 jaar toen hij trouwde, de kinderen op de foto zijn mijns inziens tussen de twintig en de dertig. Op de achterkant van de foto staat de datum circa 1886 maar daarvoor stond ook de datum 1896 (van de negen is een acht gemaakt). Zou het kunnen dat vader al was overleden en er op deze manier toch nog een familiefoto kon worden gemaakt?", vraagt Françoise zich af.

Gezien het randje om het hoofd zou dat zo maar kunnen... Of zouden er andere verklaringen voor zijn? We horen het graag!

...uitsnede uit de familiefoto...
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Een raadselachtige foto
- Onbekende familie

2 opmerkingen:

Herman van Boxtel zei

om welke persoon op de (onderste) foto gaat het eigenlijk, ik heb de foto uitvergroot en verbeterd maar kan niets ontdekken wat er op wijst dat er "gerommeld" is, dat neemt niet weg dat ook in die tijd het niet ongebruikelijk was om bijvoorbeeld overleden personen in een foto bij te monteren.
Als dat hier ook gebeurd is, is dat vakkundig gedaan, de techniek van nu is niet vergelijkbaar met toen, toen moest alles met de hand gebeuren.

BHIC zei

Dag Herman, op de onderste foto zie je het het beste: helemaal rechts in de hoek zit een meneer, schuin achter de meneer die een sigaar rookt. Bij die meneer in de hoek zie je ook een wit randje om zijn hoed die mogelijk wijst op het betere knip- en plakwerk. Want dat het knap is gedaan - zoals jij ook al aangeeft - is ontegenzeggelijk. Dank voor je reactie.