woensdag 2 juli 2014

Exotische sigaren uit Grave

Prachtig sigarenetiket van de Graafse sigarenfabriek 'De Indische Post'

Wie nu door de Graafse straten wandelt, kan zich maar moeilijk voorstellen dat middenin het oude centrum een sigarenfabriek was gevestigd. Deze fabriek, 'De Indische post' van Vollenberg & Zoon, heeft het vestingstadje halverwege de twintigste eeuw ongeveer een decennium lang van sigaren voorzien. Die sigaren waren verpakt in doosjes met prachtige etiketten, waarvan enkele gelukkig bewaard zijn gebleven...

Brand in de Rogstraat!
Rekening van de Graafse sigarenfabriek uit 1948
In 1942 werd een bestaand pand aan de Rogstraat 24 verbouwd tot fabriek en kantoor van de sigarenfabriek 'De Indische Post'. Het ontwerp kwam van de architect Sch├╝tz uit Den Bosch.
Hiernaast is een rekening te zien van een bedrijf waarmee de heer Vollenberg goede zaken deed. Deze persoon bestelde maar liefst 1000 sigaren bij de 'Indische Post'!
Al snel kwam er een einde aan de werkzaamheden in de fabriek door een brand, die het pand in 1952 in de as legde. In 2012 is door stichting Graeft Voort een tegeltableau opgehangen in het halletje van Rogstraat 24 ter herinnering aan de voormalige sigarenfabriek.   
 
Exotische etiketten

Vorige week zagen we al prachtige briefhoofden van verschillende sigarenfabrieken. Maar de fabrikanten probeerden op meerdere manieren hun handel te slijten. Hieronder zijn enkele voorbeelden te zien van verschillende sigarenetiketten van de Graafse fabriek, waarop prachtige tekeningen te zien zijn.
 
  

Vind je dit interessant? Lees dan ook: 


Geen opmerkingen: