woensdag 24 september 2014

Exclusief 102, populair Brabants radiostation

...Exclusief 102: een populair radiostation in de jaren tachtig...
Radiopiraten, ze waren er volop in de jaren 80. Meestal zenders met smartlappen vanuit een schuur of vanaf een zolder. Maar naast die smartlappenzenders kwam er in Boxmeer in de jaren 80 een illegaal radiostation die het anders aanpakte. Geen volksmuziek maar veel hits uit de hitparade. Exclusief 102 draaide vanaf de Stationsweg te Boxmeer haar programma’s. Een hele verademing naast de muzikale fruitmand van de EO op vrijdag in een tijd dat 3FM nog Hilversum 3 heette en in de nacht nog stil was.  

Exclusief 102, gemaakt door een team van radiomakers die vooral uit de regio Nijmegen kwamen. In Nijmegen zelf was de ether vol met radiostations als Keizerstad, Delta en Contact. Om die reden werd er gekozen voor Boxmeer. Groot genoeg om commercieel zichzelf te kunnen bedruipen.  Er werd begonnen met programma’s in de weekenden. Deze werden in Nijmegen opgenomen, met de trein naar Boxmeer gebracht en weer uitgezonden.

Na een paar maanden waren de opstartkosten terugverdiend en werd door de stationsleiding besloten dat er ook live programma’s gemaakt konden worden. Het gehuurde pand aan de Stationsweg werd voorzien van een radiostudio. Vanaf dat moment ging het hard met de omroep. De professionele storingsvrije zendinstallatie en de goede opstelling van de antennemast zorgde voor een groot bereik in de regio. Veel luisteraars, veel adverteerders en veel reacties per telefoon. De radiomakers van de omroep waren daarnaast allemaal bekend geworden door het draaien van muziek in de discotheken in de regio. Als gevolg van de groei besloot Exclusief 102 haar zendtijden uit te breiden naar 24 uur per dag en 7 dagen per week. Populaire programma’s waren de eigen hitparade “Hitrace 30”, “Muziek en Informatie” (gemaakt door de bekende café-eigenaar John Robins), “Het muziekdrama”   en “Hé, die ken ik”.

Het groeien van de omroep was een probleem voor met name de kranten. Deze legde gezamenlijk klachten neer bij de Radio Controle Dienst (RDC, tegenwoordig Agentschap Telecom). In samenspraak met de rijkspolitie werd daarop besloten dat de omroep “kapot” gemaakt moest worden. Men vond de omroep te professioneel worden en er kwamen ondanks het hoge uitzendvermogen geen klachten binnen over storingen, een duidelijk teken dat de omroep haar zaakjes goed op orde had. Er werd gekozen voor een aanpak waarbij het uitgangspunt: iedere dag uit de lucht halen.

Donderdag 14 augustus 1987 draaide Wim van Rooij (echte naam Mario Guagliardo, zie foto krantenartikel) zijn dagelijkse programma “Het Muziekdrama” tussen 12:00 en 15:00 uur, toen de RCD via een ladder door een openstaand raam naar binnen kwam. Bijgestaan door 6 politieagenten werd de zender uit de lucht gehaald, apparatuur ingeladen en de programmamaker afgevoerd naar het politiebureau. De RCD was nog niet het pand uit of vanuit de Nijmeegse studio was een compleet nieuwe zendinstallatie en alle benodigde apparatuur onderweg. 

Nog diezelfde dag werd er weer getest en de volgende ochtend om 7 uur startte Exclusief 102 haar programma’s weer alsof er niets was gebeurd. Met als gevolg dat opnieuw de RCD binnen viel. Ditmaal waren twee andere medewerkers de pineut. De RCD en politie maakten duidelijk dat er geen enkel programma meer getolereerd werd. De brandweer kreeg de opdracht de zendmast te verwijderen. Exclusief 102 week daarna uit naar Gennep maar had vanaf daar niet het gewenste bereik. En ook een aantal andere locaties vielen door de invloed van de overheid af. Uiteindelijk werd besloten het bijltje er als illegaal station bij neer te leggen.

Exclusief 102, was voor vele andere (legale en illegale) zenders in Brabant en Limburg een voorbeeld. Voor de medewerkers duurde het avontuur echter te kort. Op de foto hierboven zie je de promotiebanner van Exclusief 102 op het studiopand dat later gesloopt werd. Destijds opgehangen door Mario Guagliardo en Rolf Reurslag, de presentator van de Hitrace 30. De invallen haalde de diverse kranten in de regio.



Deze tekst is van de hand van gastblogger Mario Guagliardo.Ben jij ook op een mooi verhaal gestuit tijdens je genealogische of historische onderzoek? En wil je dat verhaal delen? Stuur het in! Niet te lang (rond de 250 à 350woorden), illustratie erbij en we plaatsen het op ons weblog. Wie durft? :-) 

Vind je dit interessant? Lees dan ook:


Geen opmerkingen: