maandag 5 januari 2015

Rafelrand van Oss wordt glad gestreken

..."met scheven ogen aangekeken"...
Oss mocht in de vorige eeuw al een niet al te beste reputatie hebben, het Schaijksveld deed daar in de jaren dertig nog een schepje bovenop. Bewoners van deze straat vragen in 1948 na dato dan ook om een andere naam.

Oss, dat is de broedplaats voor criminele messenstekers; dat stond zeker in het verleden in het collectief geheugen van Nederland gegrift. Vaak gepleegd door door groepjes Ossenaren afkomstig uit een klein aantal families, die leefden aan de rand van de samenleving. Letterlijk en figuurlijk. Waaronder het Schaijksveld, een verzameling sjofele huizen, krakkemikkige boerderijen en "ruw volk" als bewoners. Langzamerhand verhardde het bestaan, zeker in deze wijk van Oss. Wie er niets te zoeken had, ging er niet heen.
...in behandeling...
Het is het verhaal van de Bende van Oss in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waarbij misdrijven aan de orde van de dag waren. En ook als na een aantal decennia de rust is teruggekeerd, blijft de naam Schaijksveld criminele associaties oproepen, zo meldden de bewoners in een brief aan de burgemeester in februari 1948. Enkel het noemen van de straat zorgt ervoor dat ze "met scheven ogen" worden aangekeken. Een andere naam zou hierin verandering in moeten brengen. De gemeente Oss buigt zich over de kwestie en al snel komt er een andere, bijzondere naam om deze rafelrand glad te strijken: Schadewijkstraat.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Bende van Oss in de pers
- Een straatnaam en een zwembad (dat er niet kwam)


Geen opmerkingen: