maandag 12 januari 2015

Tien gulden per belediging


Drie keer ging Elisabeth uit Geleen in 1939 bij het Gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep tegen strafvonnissen van de rechter in Maastricht die haar drie weken gevangenisstraf had opgelegd wegens beledigingen. Deze 53-jarige tante Lieske was bepaald niet op haar mondje gevallen. Maar het moet gezegd, haar taalgebruik liet niets aan de verbeelding over. 

Omstreeks 31 augustus 1938 had zij een plaatselijke geestelijke beledigd met de woorden “Afgevallen Pater, omgedraaide jas, je krijgt het geld van den Pastoor en de coteletten van den Directeur van het Maatschappelijk Hulpbetoon”.

Ze kon het niet laten.. Een paar dagen later, rond 3 september, uitte zij aan het adres van dezelfde geestelijke: “Hij verraadt Jezus voor dertig zilverlingen, die gemeene valse Judas. Hij spaart die gries. Hij gaat op een ander, die vuilik, had je maar geld, kom ik laat dich eens, dan is misschien alles goed”.

En nog stond haar mondje niet stil. Nog geen week later omstreeks 8 september was ene Elisabeth uit Geleen de klos. “Daar staat ze weer die heks van Merkelbeek, die is weer losgelaten, die de menschen vermoordt. Ga naar Lutterade naar het steegje en laat je daar van onderen wat opluchten door dien ouden schoppen boer van dich, die weet niet anders. Ik steek je toch de kooi in brand”. De verwijzing naar de ‘heks van Merkelbeek’ was heel actueel in die tijd. Twee jaar eerder had deze vrouw uit wrok en jalousie twee gruwelijke moorden gepleegd. Hier kun je er meer over lezen.

De gevangenisstraffen van drie keer één week die de rechter in Maastricht aan Elisabeth op 5 november 1938 had opgelegd, werden door het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch omgezet in geldboeten van elk 10 gulden per belediging. Omgerekend naar deze tijd in totaal circa € 275,-. Je zult je afvragen, waarom die Limburgse zaken in Den Bosch werden behandeld?  Omdat het gerechtshof in Den Bosch naast Noordbrabantse ook beroepszaken uit Limburg behandelde.

Annemarie van Geloven

Niet alle archieven die in onze depots zijn ondergebracht, zijn direct openbaar. Voor 5 procent geldt - omwille van de privacy van nog levende personen, onevenredige benadeling of andere belangen - een beperking op de openbaarheid. Maar die beperking geldt altijd maar voor een bepaalde periode; zodra die is afgelopen, zijn die stukken in te zien. Ieder jaar komen er op die manier nieuwe archieven "bij". Dit is de overzichtslijst van stukken die per 1 januari 2015 openbaar zijn geworden.

Vind je dit interessant om te lezen? Bekijk dan ook: 
- Criminaliteit in Gestel
- Marinus van der Lubbe op de Leur

Geen opmerkingen: