woensdag 18 februari 2015

Zijn Blokker en V&D nog wakker?

...advertentie uit september 1982...
Het is zwaar economisch weer: V&D met de hakken over de sloot verder, Blokker nog zoekende naar een vorm om te overleven. "Nooit eerder vochten twee van zulke mastodonten zo nadrukkelijk voor hun voortbestaan", stond deze week in de kranten te lezen. Maar ook in de jaren tachtig werd stevig geknokt met onder meer MIRO als grote vechtersbaas. Wie? MIRO, nog klaarwakker in 1982 maar al ten dode opgeschreven voor dat decennium voorbij was.

Miro was een keten van Ahold. De eerste "hypermarkt" opende de deuren in 1971 in Vlissingen. Later kwamen er meer vestigingen onder meer in Nijmegen en Tilburg. Inmiddels gaat bij steeds minder mensen een belletje rinkelen als ze de naam MIRO horen. In de jaren tachtig werden de winkels omgebouwd naar andere winkelconcepten.

In de advertentie hierboven - uit het Limburgs Dagblad van 23 september 1982 - wil MIRO benadrukken dat Blokker en V&D (net als overigens HEMA) te duur zijn. Inmiddels wordt het wankelend bestaan van deze twee grote ketens toegeschreven aan een te conservatieve houding en te lang blijven hangen in verouderde succesformules. Eén ding is zeker: zowel Blokker als V&D hebben MIRO in ieder geval overleefd. Zijn beide ketens nu dan werkelijk 'klaarwakker'?

Vind je dit interessant? Lees dan ook: 
- Sparwinkel
- De dorpswinkel


Geen opmerkingen: