maandag 16 februari 2015

Carnaval: in het groot en in het klein

...carnaval van alle tijden...

Nog lang niet uitgedweild? Op onze website www.bhic.nl vind je uiteenlopende verhalen over carnaval. In verschillende decennia en in verschillende vormen. Wat is jouw verhaal van carnaval? Of favoriete foto? Vul ons archief maar aan...

...Den Bosch, 1930...
De bovenstaande foto vind ik zelf een prachtige foto van carnaval in het klein. Toen de foto werd ingestuurd - in 2011 - was het kleine meisje 81 jaar. Haar dochter Anne-Lous stuurde het plaatje in en vertelde dat met meisje, als clown verkleed, haar tante was. Twee kleine meisjes waarvan één het waarschijnlijk heel leuk vond om zich te verkleden en de ander nog geen benul had. Maar haar eerste carnavalsfeest is wel prachtig in beeld gebracht.
...Grave, 1946...
Deze foto draagt weer een heel andere boodschap uit. Gemaakt in Grave, in 1946. Het kan haast niet anders of al deze mensen zijn op één of andere manier getekend door de oorlog. Maar daar wordt met deze foto - in ieder geval voor het moment - een streep onder gezet. Maar ook weer niet, getuige de persoon linksachter in de hoek.

...Esteren, eind jaren vijftig...
Deze laatste foto (in dit rijtje) geeft een mooie impressie van eind jaren vijftig. De drumband is allang weer voorzien van mooie trommels maar de weg is nog onverhard. De huizen in de verte hebben antennes op hun dak. Over tien jaar gaan we voor het eerst naar de maan. Maar een raket is op het moment dat deze foto wordt gemaakt alleen een object voor in de carnavalsstoet. Lees het hele verhaal (met de foto van de zelfgeknutselde raket) maar eens hier.

Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook: 
- Brabant als vakantiebestemming
- Carnaval in de woonkamer

Geen opmerkingen: