maandag 23 maart 2015

De veelzijdigheid van Annemarie van Geloven


Drie keer in de week verschijnen op deze blog verhalen over opmerkelijke archiefstukken, bijzondere genealogische akten of mooie foto's. Deze blogs worden geschreven door Lisette Kuijper, Annemarie van Geloven, Christian van der Ven en Marilou Nillesen. De komende maandagen stellen de blogschrijvers zich voor. Dit keer is de beurt aan Annemarie.

Wie ben je?
Mijn naam is Annemarie van Geloven en ik werk al bijna 40 jaar in het archiefwezen. Als ik dit opschrijf, schrik ik er zelf van... Van assistent-streekarchivaris in de Krimpenerwaard, streekarchivaris in de Bommelerwaard, assistent-streekarchivaris bij Langs Aa en Dommel en sinds de fusie in 2005 bij BHIC als medewerker studiezaal. Ook heb ik enkele jaren een uitstapje gemaakt naar een modern secretariearchief. Heel leerzaam om bij de wieg van archiefvorming te staan. Van die periode bij de gemeente Dongen heb ik veel geleerd. 

De meeste banen waren parttime. In de vorige eeuw had ik allerlei bijbaantjes als nazorg archiefmedewerker bij gemeenten, een waterschap en zelfs bij bejaarden- en verpleegtehuizen. Mijn stage voor mijn opleiding tot archivaris heb ik doorlopen in het Rijksarchief in Utrecht, waar ik een prachtige tijd heb gehad. Daar heb ik latijns en Nederlands oud-schrift leren lezen. Tijdens mijn werk heel bewust de tijd van papier naar digitaal meegemaakt en dat vereiste ook bijscholing, zoals in zovele beroepen. Wel prachtig om dit allemaal mee te maken!

Het werken bij streekarchivariaten hield ook in dat je rond moest reizen en ter plekke je werkzaamheden moest verrichten. Ik kan nu nostalgisch terugkijken op werkplekken zoals koude en vochtige kelders, hete zolders, raadszalen die er uitzagen als knusse huiskamers met een dressoir, een hokje bij de dienst gemeentewerken. Bij een bejaardenhuis in een kelder met de prikkelende geur van de vuile was. Wat een voorrecht om dan nu in de prachtige Citadel te mogen werken!

Wat doe je nog meer behalve bloggen? 
Mijn hoofdtaak ligt bij de studiezaal. Begeleiden van bezoekers in de studiezaal, beantwoorden van vragen per e-mail, telefoon en chat. En op toerbeurt forumdienst. De laatste maanden ben ik  samen met ervaringsdeskundige Ad van Liempt intensief bezig geweest met het promoten van Kadaster ArchiefViewer op de studiezalen in Den Bosch en Grave. De meerwaarde van de ArchiefViewer is dat hierin de hulpkaarten en veldwerken van de landmeter zijn opgenomen, vaak in relatie tot hun omgeving. Dit geeft een veel beter ruimtelijk beeld van samenvoegingen en splitsingen van percelen in de loop van de tijd, dan de zuiver administratieve informatie in de kadastrale leggers. 

En verder neem ik veel vragen over gevangenen Kamp Vught en geïnterneerden na de bevrijding in 1944 voor mijn rekening. Regelmatig word ik ingezet bij het begeleiden van stagiaires. Binnenkort staat het Vele Handen project rond het toegankelijk maken van notarisarchieven via internet op het programma. Achter de schermen hoop ik daar mijn bijdrage aan te leveren.

Waarom blog je?
Hoog in mijn vaandel staat het delen van kennis met anderen en het leggen van verbanden tussen verschillende informatiebronnen. Niet alleen in de studiezaal maar ook via digitale kanalen. Het geeft zoveel voldoening dat je nu veel meer mensen kunt bereiken dan vroeger. Begrippen als ‘archief’ en ‘geschiedenis’ hebben voor veel mensen geen saai imago meer. Ook kun je een grote groep mensen laten meegenieten van oud-Nederlands taalgebruik door te citeren uit bronnen van eeuwen geleden. En mee laten kijken in het sociaal-economische leven van mensen in andere tijden.

Uit ervaring weet ik dat het schrijven van een artikel voor een historisch tijdschrift erg tijdrovend kan zijn. Het voordeel in deze jachtige tijd is dat een blog kort mag zijn en op het einde nog allerlei vragen open laten. En in tegenstelling tot vroeger is er nu rechtstreekse interactie met het lezende publiek mogelijk. Leuk is het ook dat je met blogs op allerlei actuele gebeurtenissen kunt inspelen en deze in een historisch perspectief kunt plaatsen. Soms gaat het om oude wijn in nieuwe zakken en kun je een glimlach van herkenning op gezichten toveren of nostalgie oproepen. Heerlijke emoties toch?

Wat is jouw favoriete blog?
 Naast mijn belangstelling voor cultuur- en natuurhistorie, ben ik een alfa met een bèta belangstelling. Ben erg geïnteresseerd in blogs over sterrenkunde (Govert Schilling) en ruimtevaart. Ook volg ik de blogs van Wetenschap24.

Wat is jouw favoriete top 3 van je eigen blogs?
Nr. 1 Zorgplicht gemeenten dat als basis diende voor de bijdrage van BHIC over het ‘Steun hetongelukkige schepzel Jenneke van Hal’ aan de landelijke verkiezing van archiefstuk van het jaar in 2014.


Vind je dit interessant? Lees dan ook de portretjes van:

2 opmerkingen:

Gerrit Kouwenhoven Streekarchivaris Epe Hattem Heerde zei

Lang niet van je gehoord. Volgens mij startte jij ook op 1 mei 1983 in de Bommelerwaard toen ik hier begon. (Ja ik zit er nog) Ben inmiddels vorig jaar sep 40 jaar archivaris.

Annemarie zei

Klopt helemaal, Gerrit! Waar blijft de tijd..
Leuk, jouw krantenberichtje over de zonsverduistering in Epe in 1912..