maandag 16 maart 2015

Wist je dat Christian van der Ven dit óók doet?


Drie keer in de week verschijnen op deze blog verhalen over opmerkelijke archiefstukken, bijzondere genealogische akten of mooie foto's. Deze blogs worden geschreven door Lisette Kuijper, Annemarie van Geloven, Christian van der Ven en Marilou Nillesen. De komende maandagen stellen de blogschrijvers zich voor. Dit keer is de beurt aan Christian.

Mijn naam is Christian van der Ven en ik werk bij het BHIC als digitale archivaris. Inmiddels ben ik bijna 15 jaar in de archieven werkzaam, waarvan ruim 10 jaar bij het BHIC. Daarvoor heb ik gewerkt bij het inmiddels opgeheven gemeentearchief van Waalwijk, in de automatisering en als geschiedenisdocent.

Wat doe je nog meer, behalve bloggen?
Bloggen doe ik eigenlijk maar weinig, hoor. Ik ben toch vooral bezig met onze website, het coördineren van de digitale dienstverlening en projecten rond innovatie en publieksparticipatie (samenwerken met archiefgebruikers). Denk aan het project kortgeleden waarin we gevangenisregisters via crowdsourcing toegankelijk hebben gemaakt of aan onze succesvolle forums en chatservice. Veel collega’s lopen bovendien bij me binnen als praatpaal en vraagbaak. Naast Brabant Bekijken heb ik vooral veel geblogd op mijn eigen stek: www.digitalearchivaris.nl maar dat staat momenteel op een laag pitje...

Waarom blog je?
Voor mij persoonlijk is bloggen een mooie, makkelijke en toegankelijke manier om mijn gedachten te ordenen, kennis te delen en met anderen ideeën uit te wisselen. Het is ook een soort openbaar notitieblok waarin ik schrijf over archiefzaken die me bezighouden, vertel over initiatieven die me inspireren (of zo nu en dan irriteren!) en soms ook over persoonlijke dingen, zoals een verslag van een museumbezoek. Alhoewel ook dat laatste nog gerelateerd aan het werk is.

Wat is het leuke aan bloggen?
Een groot voordeel vind ik dat een blog niet per se 'af' hoeft te zijn. Het kunnen compleet doordachte en uitgewerkte wetenschappelijke artikelen zijn, maar ook gewoon hersenspinsels die je even kwijt moet. Je kunt er bovendien heel makkelijk heel snel heel veel mensen mee bereiken, met wie je door hun reacties in contact kunt komen. Blogs zijn flexibel en laagdrempelig.

Is er een blog (al dan niet historisch/genealogisch die je zelf volgt of graag leest?)
Er zijn heel veel blogs die ik volg. Voornamelijk blogs met nieuws, meningen of ideeën van collega-archivarissen, onderzoekers en archiefdiensten in binnen- en buitenland, maar ook op het gebied van bibliotheken, musea en erfgoed in het algemeen. Daarnaast volg ik blogs met nieuwtjes over digitale media en communicatie, gebruiksvriendelijkheid van websites en blogs over cultuur in het algemeen, wetenschap, rechtsgeschiedenis, historie in de wereld van computerspellen en wat al niet meer. Naast het onderwerp vind ik het trouwens ook belangrijk dat de auteur(s) van een blog de materie aantrekkelijk weten te brengen.

Wat is jouw favoriete top 3 van je eigen blogs?  
1. Vooruit dan, mijn favoriete archiefstuk nog maar eens in het zonnetje: 
2. Omdat Nederlanders zo weinig weten van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor ons land: 
3. Niet ván mij, maar óver mij, of in ieder geval over een naamgenoot: 

Lees ook: 

Geen opmerkingen: