maandag 9 maart 2015

Mag ik je Lisette even voorstellen?Drie keer in de week verschijnen op deze blog verhalen over opmerkelijke archiefstukken, bijzondere genealogische akten of mooie foto's. Deze blogs worden geschreven door Lisette Kuijper, Annemarie van Geloven, Christian van der Ven en Marilou Nillesen. De komende maandagen stellen de blogschrijvers zich voor. Als eerste is dat Lisette!

Wie ben je?
Mijn naam is Lisette Kuijper, ik ben 25 jaar en mijn eerste stappen in het archiefwezen heb ik gezet in 2010. Tijdens mijn studie Geschiedenis heb ik stage gelopen bij het Regionaal Archief Nijmegen en vervolgens ben ik doorgestroomd naar de master Archiefwetenschap, die ik vorig jaar heb afgerond. In 2011 ben ik begonnen bij het BHIC, waar ik eerst 7 maandjes in Den Bosch heb gewerkt en vanaf 2012 werk ik als studiezaalmedewerker in Grave.

Bloggen maar wat nog meer?
Bij het BHIC help ik de bezoekers die naar de studiezaal in Grave komen voor genealogisch en historisch onderzoek en daarnaast beantwoord ik vragen die per telefoon en per e-mail binnenkomen. Vooral dat laatste soort vragen neemt de afgelopen tijd enorm toe! Verder verzorg ik samen met mijn collega Piet rondleidingen voor heemkundekringen.

Naast mijn werk bij het BHIC heb ik nog een klein bijbaantje bij het Erfgoedcentrum in Arnhem, een samenwerking tussen het Museum Arnhem en de historische afdeling van de Openbare Bibliotheek. Er is dus een combinatie ontstaan van een museum en een bibliotheek; heel bijzonder! Tot slot werk ik nog bij een sportschool, waar ik een uurtje Zumba in de week geef. Juist die combinatie van deze twee grote en uiteenlopende hobby’s (geschiedenis en sport) maakt het zo leuk!

Waarom blog je? 
Als klein meisje droomde ik er altijd van om schrijfster te worden. Thuis liggen nog schriften vol korte verhaaltjes die ik vanaf mijn zevende heb geschreven. En ja, daar zaten ook ‘historische romannetjes’ bij. Verder was Geschiedenis (naast Latijn) mijn lievelingsvak op de middelbare school, dus geschiedenis en het schrijven van verhalen hebben altijd mijn interesse gehad.

Daarnaast vind ik het mooi om de verborgen schatten uit de archieven op te duiken en te laten zien. Vele mensen uit mijn omgeving associëren ‘archief’ nog steeds als iets ‘stoffigs’ en vooral heel saai! Maar dit is niet waar, integendeel! Met de blogjes hoop ik het ouderwetse beeld van archieven en archivarissen te veranderen en mensen te wijzen op de mooie pareltjes uit het verleden.

Wat is leuk aan bloggen?
Zelf vind ik het geweldig om inhoudelijk met archieven bezig te zijn en de stukken op een leuke en pakkende manier aan het publiek te presenteren. Soms kom je ook zeer dramatische stukken tegen uit lang vervlogen tijden. De geschiedenis gaat dan écht leven!

Wat is jouw favoriete blog?
Een blog die ik erg goed vind, is Historiek.net, waar wij sinds kort ook voor bloggen. Daar worden interessante historische blogs geplaatst over zeer uiteenlopende onderwerpen. Verder lees ik nog een blog op een heel ander gebied, namelijk op het gebied van (gezond) eten en lifestyle.

Favoriete top 3:
1. Op oorlogspad naar Rusland!
2. Zo moeder, zo dochter
3. ‘Opsporing Verzocht in 1733’

1 opmerking:

Helena zei

Leuk om op deze manier de persoon achter de verhalen te ontmoeten. Je blog over de tocht naar Rusland aan de hand van de brieven van de soldaat aan het thuisfront vond ik erg goed. Zo ook de andere verhalen. Dank je wel Lisette!

Interessant wat je nog meer doet en kunt doen buiten dit werk bij BHIC om.