vrijdag 6 maart 2015

Postzegels, prentbriefkaarten en plaatjes uit Brabant van vroeger

...detail uit een kaart van 1851...
Er zijn postzegels maar ook prentbriefkaarten, oude foto's, stadsplattegronden en landkaarten van Brabant te zien tijdens de beurs van Hertogpost. Deze Bossche filatelistenvereniging viert haar 85-jarig bestaan met een beurs in de Maaspoort in Den Bosch op 20 en 21 maart.

De expositie van prentbriefkaarten gaat over het Brabantse dorpsleven. De stadsplattegronden, oude foto's en landkaarten uit de vorige eeuw gaan in het bijzonder over Den Bosch. Enkele heemkundekringen uit Brabant zijn aanwezig in verband met het 1200-jarig bestaan van de dorpen Engelen, Rosmalen, Empel en Orthen. Deze voormalig zelfstandige gemeenten zijn inmiddels opgegaan in de gemeente Den Bosch.

Brabant en Den Bosch staan ook centraal bij de Bossche boekenvereniging Vincentius. Model Spoorgroep 's-Hertogenbosch laat een tien meter lange modelspoorbaan rijden langs onder meer een maquette van het voormalige emplacement van de stroomtrammaatschappij De Meijerij aan de Boschveldweg, zo rond 1932. Ook andere typische Bossche gebouwen zijn op schaal nagebouwd, zoals de oude brandweerkazerne, het oude station en de waterput op de markt.

BHIC archief foto

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
Wij maken het nog best
- Oorlog liet veel sporen na in stadsbeeld

Geen opmerkingen: