maandag 3 november 2014

Christiaan van de Ven op het criminele pad!

...een maand brommen en acht guldens betalen...
Ja, je leest het goed: Christiaan van de Ven is opgepakt. Voor moedwillige verwonding van Joannes Sulsters zal hij een maand moeten brommen en acht guldens boete moeten betalen. Niet niks voor deze 16-jarige schoenmaker uit Loon op Zand in 1842. Van de Ven werd onlangs - na bijna 175 jaar - nog eens digitaal in zijn kraag gevat dankzij het boeven vangen-project op VeleHanden.

Met dit speciale project worden Brabantse gevangenisregisters (1821-1940) geïndexeerd.In de inschrijvingsregisters kun je op dit moment alleen op datum zoeken; een naamindex is meestal niet voorhanden. Daar brengt dit project verandering in. Liefhebbers (zoals jij?) lezen scans uit de registers en halen daaruit de naam, leeftijd, geboorteplaats en misdrijf. Het mooie is dat je het gewoon thuis kunt doen. Bovendien kun je punten verdienen die dan weer in te wisselen zijn tegen scans op onze website! En dankzij dat nuttige werk wordt de boef 'vindbaar' voor onderzoekers. Zo kwam ook Christiaan van de Ven boven water. Uit het inschrijvingsregister van de gevangenis maken we op dat hij een rond gezicht heeft met een gezonde kleur, blauwe ogen en rood haar.
...normale neus en rond aangezicht...
In het archief van de Arrondissementsrechtbank 's-Hertogenbosch 1838-1877 lezen we wat onze Christiaan op z'n kerfstok heeft. Samen met twee kornuiten (Petrus Spijkers van 23 en de 20-jarige Jan Kops) heeft hij deze Sulsters in een herberg "zonder aanleiding van zijne zijde ter aarde geworpen en op de borst getrapt". Of het door zijn jeugdige leeftijd komt of doordat zijn aandeel minder is geweest maar Christiaan komt weg met één maand gevangenschap terwijl z'n twee vrienden voor drie maanden achter de tralies gaan. Allemaal moeten ze acht gulden betalen én de kosten voor het proces ("ter somme van 22 gulden en 40 cent"). 

Ben je nu benieuwd of het rode haar van Christiaan al dan niet een rol heeft gespeeld in zijn criminele gedrag, lees dan ook deze blog van onze eigen betrouwbare Christian van der Ven (wiens verklaring van goed gedrag we net nog hebben gecheckt ;-) over criminaliteit, DNA en ras. Over het verband tussen DNA-onderzoek en archieven.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Opgepast: onbekwame veldwachters
- Moord in Boxmeer

Geen opmerkingen: