maandag 27 april 2015

Familie verruilt Westerbeek voor Canada

...familie Nabuurs vertrekt naar Canada in 1955...
Eind jaren veertig en begin jaren vijftig werden in Nederland gekenmerkt door een korte maar hevige emigratie golf. In het piekjaar 1952 vertrokken 47000 Nederlanders. Waaronder de familie Nabuurs in Westerbeek.
...de familie rond 1943...
De vele signalen van een betere toekomst elders, een slecht economisch klimaat eind jaren veertig in Nederland, en een koude oorlog troffen ook de Familie Nabuurs In Westerbeek. Vader en moeder Nabuurs hadden met hun negen kinderen een boerderij van zeven hectare in Westerbeek. Eind jaren veertig waren de kinderen tussen de 16 en 31 jaar en in de leeftijd dat ze moesten kiezen voor een toekomst. Het was duidelijk dat ze in Nederland niet allemaal konden boeren. 

...een serenade bij het huis in Westerbeek...
Één startte een eigen boerderij en twee gingen naar de Heidemij. De eerste vertrok naar Canada naar het Prince Edward Island in 1952, waarna de tweede volgde in 1953. In 1955 volgt dan een groot deel van de familie, waaronder ook vader en moeder. Op basis van de vele brieven die nog bewaard zijn gebleven is een boek gemaakt over 60 jaar emigratie van de familie Nabuurs. 

...in Canada in de jaren zestig...
De eerste brief, meteen gepost in Rotterdam op 25 april 1955. De brief opent met ‘Daar is dan t grote ogenblik..’ Het boek geeft een inkijk in de menselijke kant van de emigratie, en de zware wissel die het trok op de hechte familie. Een verbazingwekkend relaas is te lezen in het boek. Enkele zonen kwamen eind jaren vijftig weer terug naar Nederland om een vrouw te zoeken die mee wilde naar Canada, wat wonderwel in korte tijd lukte. Uiteindelijk bleven vijf kinderen in Canada, en vier in Nederland. De brieven geven een indringende kijk op het dagelijks leven tussen 1955 en 2015, de moeilijkheden van het opstarten in een vreemd land, de vreugde en het verdriet, en het dagelijks missen van elkaar.  

‘Daar is dan het grote ogenblik’: emigratie van de Familie Nabuurs-1955-2015: 60 jaar brieven over de Atlantische Oceaan. Het boek is te verkrijgen via lianengertjan@kpnmail.nl (30 euro)
Gert-Jan Nabuurs, Harry Nabuurs, Anny Van den Broek-Nabuurs, Gonny Nabuurs-Bloemen, Tiny Nabuurs-Van Lankveld, Toon Nabuurs, Maria Nabuurs-Verschuren, Mien Nabuurs-Teunissen, Maria van Mil-Nabuurs, Martina McDonald-Van den Broek & Theodore Nabuurs

Deze gastblog is van de hand van Gert-Jan Nabuurs. Ben jij ook op een mooi verhaal gestuit tijdens je genealogische of historische onderzoek? En wil je dat verhaal delen? Stuur het in! Niet te lang (rond de 250 à 350woorden), illustratie erbij en we plaatsen het op ons weblog. Wie durft? :-)

Vind je dit interessant? Lees dan ook: 

Geen opmerkingen: