vrijdag 29 mei 2015

Dating voor hoogvermogenden


Wie durft te daten met deze veeleisende landheer?
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de drie oudste regionale kranten uit het Land van Cuijk gedigitaliseerd. Ze zijn nu online doorzoekbaar via www.bhic.nl/kranten. Het gaat om de Graafsche Courant (1852-1945), de Echo (1881-1945) en het Boxmeers Weekblad (1868-1945). Met deze krantencollectie kun je thuis bladeren door bijna honderd jaar oude kranten. En dat levert massa's intrigerende verhalen en leuke weetjes op. Wist je bijvoorbeeld dat ze in 1916 al gebruikmaakten van de huidige dating-technieken?

Er was eens een eenzame rooms-katholieke heer in het Land van Cuijk, die in 1916 naarstig op zoek was naar gezelschap. Maar hij wilde niet zomaar elke dame in zijn landhuis toelaten! Nee, zij moest tenminste een vermogen van ongeveer 25 mille hebben of 1000 gulden in het laatje brengen. Een hele hoop voor die tijd! Een oude snoeperd was het gelukkig niet: de 40'er vraagt netjes om een vrouw tussen de 35 en 42 jaar, met 'een goed karakter en godsdienstzin.'

Tegenwoordig kun je op internet makkelijker reageren met zelfs een volledig nep profiel. Natuurlijk was dat begin twintigste eeuw nog niet mogelijk, maar de Echo beloofde wel 'discretie op eerewoord': alle vrouwen konden 'in volle vertrouwen' naar de krant schrijven.

Wat denk je, zou de eenzame heer zijn ware liefde via de Echo hebben gevonden?

Lisette Kuijper

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
Puistjes perikelen
- Cynisme, geldzucht en 'n hooivork in de borstkas

 


Geen opmerkingen: