vrijdag 8 mei 2015

"Gevonden: eenig geld en een rozenkrans"


Diep in ons hart weten we het allemaal: eerlijkheid loont. Maar handelen we er ook altijd naar? Degene die deze advertentie opstelde, deed dat in ieder geval wel.

"Gevonden: leeren beursje inhoudende eenig geld en een rozenkrans." Deze advertentie stond 12 december 1944 in het Eindhovensch Dagblad te lezen. En alhoewel deze stad dan al bevrijd is, zal het verre van een makkelijke tijd zijn geweest. Het vinden van een portemonnee zal voor menigeen een welkome aanvulling zijn geweest. Is het de rozenkrans die het geweten deed knagen? Of is het beursje gewoon gevonden door iemand met een zuiver geweten die het belangrijk vond dat de vondst terugkwam bij de rechtmatige eigenaar?

Zou die eigenaar zich eigenlijk hebben gemeld? En wat zou zo'n advertentie dan gekost hebben? Bleef er nog iets over van het "eenig geld"? Of had de rozenkrans juist een grote emotionele waarde? Kortom: achter iedere foto of advertentie zit vaak een mooi verhaal. Lang niet altijd komen we dat verhaal te weten. Heb jij een foto (of advertentie of iets vergelijkbaars)? Stuur het in en vertel het verhaal. Schrijf zelf geschiedenis.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Uden in oktober 1944
- Een tientje bidden

Geen opmerkingen: