vrijdag 19 juni 2015

Een advertentie voor automobiel of is het toch een huwelijksannonce?

...uit Soerabaijasch Handelsblad, 17 juni 1940...

Tussen reclame voor "elegante middagtoiletjes en Parijsche hoedjes" en de nieuwste film van Laurel & Hardy vinden we deze tekening in het Soerabaijsch Handelsblad uit 1940. Of is het een advertentie of juist een spotprent?

"Of hij heeft een advertentie geplaatst om zijn automobiel te verkoopen òf een huwelijksannonce, maar in ieder geval, gezien het succes, was het een BLIKVANGER", luidt de tekst die eronder staat. Het nummerbord is goed leesbaar maar jammergenoeg begint het niet met de letter N. Want anders...

Anders hadden we zo kunnen achterhalen wie de echte eigenaar van deze auto was! Via de nieuwe site De auto van mn opa kun je namelijk heel eenvoudig zoeken in Brabantse kentekens van auto's (tussen 1906 en 1950).  En zo zie je heel gemakkelijk of je opa een auto had en in welk type hij reed.

Of je leest het verhaal over de eerste Nederlandse autobezitter (die uit Brabant kwam) of over Puck die in het begin van de vorige eeuw in haar Panhard scheurt. Gewoon mooie, oude foto's kijken kan natuurlijk ook en als je die ene mooie foto van je opa in zijn auto wil uploaden, dan is dat ook heel eenvoudig.

Nou, wat houdt je tegen? Stap maar in en maak een proefritje naar het verleden ;-)

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Het Waalwijkse wagenpark in 1914
- De eerste Brabantse autofabrikant

Geen opmerkingen: