maandag 22 juni 2015

Haal die schaars geklede dame van je motorkap!

...De Rolls-Royce ‘Silver Ghost’ van Adolf van den Berg. De auto was 6 meter lang, woog 4000 kilo en  het interieur was ingericht ‘met muisgrijs laken, tapijt, zijden gordijnen en passement, drie lampen, bagagenet, bloemvaas en paraplu-ringen’...  
De website gewijd aan Brabantse auto’s vóór1951 is zaterdag live gegaan: www.deautovanmnopa.nl Nou ben ik zelf niet zo’n autofreak – ik koop ze altijd 6e hands en weet helemaal niets van wat er onder de motorkap gebeurt – maar na het zien van al die automobielen ben ik helemaal verkocht. Elke foto vertelt zijn eigen verhaal. Niet alleen over de eigenaars maar ook over het Brabant van toen.

Neem de Tilburger Adolf van den Berg die in 1921 een heuse Rolls Royce kocht. Een fors exemplaar zoals op de foto te zien is, met een motorinhoud van maar liefst 7,5 liter en een benzineverbruik van 1 op 1. Nou zullen die brandstofkosten Adolf weinig kopzorg hebben gegeven, want als directeur van de beroemde AaBe Wollenstoffenfabriek (de ouderen zullen de dekens van dat merk nog kennen) was hij puissant rijk. Net als zijn collega-textielbaronnen overigens, geen wonder dat de eerste autobezitter in Nederland (1895) een Brabander was, de Tilburgse fabrikant Jos Bogaers. Maar dit allemaal terzijde.

...Aanvankelijk werd het beeldje standaard in zilver uitgevoerd, het bleek al snel een gewild collectors item. Bij de moderne Rolls Royces verdwijnt het beeldje daarom bij het stilzetten van de motor automatisch achter een luikje op de radiator...
Adolf kocht dus de Rolls Royce en de wagen werd zoals gebruikelijk geleverd met de Spirit of Ecstasy op de radiator, het beroemde beeldje van een schaars geklede vrouw. En dat kon natuurlijk niet in het Brabant van toen, waar 90% van de bevolking katholiek was en in Tilburg zelfs 97%. Die blote dame zou aanstoot geven, meneer pastoor zou dat nooit goed vinden.  En dus haalde Adolf het beeldje eraf. Je kon in het Brabant van 100 jaar geleden nog zo machtig en rijk zijn, maar aan de katholieke moraal kon niemand zich onttrekken.


Tegenwoordig is de Rolls van Adolf in het bezit van een verzamelaar in Nieuw Zeeland. Zo te zien in prima staat. En met beeldje. Tijden veranderen. Tot slot: kijk eens op de site. En blader ook eens in je familiealbum. Wellicht ontdek je daar foto’s van de auto van je opa. Laat het ons weten en dan maken we er samen een mooi verhaal bij.

Geschreven door:
René Bastiaanse, directeur BHIC

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- De Silver Ghost van Aabe
- Wat zeggen de cijfers?

De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: