woensdag 24 juni 2015

Hoor jij al een Russisch vliegtuig naderen?

...Kring Q3 bestond uit een toren in Bergen op Zoom, in Krabbendijk en deze op de foto, in Ossendrecht. Omdat vliegtuigen tot op 8 km hoorbaar waren, stonden de posten maximaal 16 km uit elkaar...
Over het hoofd zien was onmogelijk want de militaire uitkijktoren op De Kraaijenberg in Bergen op Zoom was bijna tien meter hoog. De toren - met code naam 3Q2 - was één van de 276 uitkijkposten die in Nederland verspreid stonden. Onlangs werd een infopaneel geplaatst op de plek waar ooit de 3Q2 stond.

Het zijn tastbare herinneringen aan de Koude Oorlog. Van 1953 tot 1964 probeerden vrijwilligers op de luchtwachttoren vijandelijke (oftewel Russische) vliegtuigen op te sporen. Met een kijker en op het gehoor werd het luchtruim in de gaten gehouden; bijzondere waarnemingen werden doorgegeven aan het luchtwachtcentrum in Breda.

Dat stond weer in verbinding met het landelijke commandocentrum in Zeist van het Korps Luchtwachtdienst. In Zeist werd beslist of gevechtsvliegtuigen moesten worden ingezet en de bevolking moest worden gewaarschuwd. "Het is nooit zover gekomen", lezen we op het infopaneel.

De torens werden achterhaald door snellere vliegtuigen en verbeterde radar. De toren op De Kraaijenberg werd gesloopt maar dankzij het informatiepaneel bij bezoekerscentrum Brabants Landschap niet vergeten.  


Vind je dit interessant? Lees dan ook: 

Geen opmerkingen: