vrijdag 12 juni 2015

In ieder gezin, de Opmarsch er in

...uit de Graafse Courant 1937...
Onze advertentie op vrijdag levert dit keer een bijzonder strijdbaar plaatje op. En hoewel die eigenschap doorgaans wordt  geassocieerd met socialistische partijen in vroeger tijden, laat  de Graafsche Courant van 1937 zien dat ook katholieke verenigingen zich behoorlijk kloekmoedig konden opstellen.

Het plaatje springt als het ware van pagina 3. Toegegeven, het is ook de enige illustratie die deze bladzijde kent maar de maker van deze advertentie heeft het beeld de nodige kracht weten mee te geven. "Arbeid voor ons volk", staat te lezen op de fictieve voorpagina van de Opmarsch. De fanatieke blik van de jongeman die de krant omhoog houdt, ondersteunt de boodschap duidelijk: verandering is zeer gewenst.

De Opmarsch was het 14-daagse propagandablad van de RK Staatspartij (RKSP). Deze partij kun je zien als de pre-oorlogse voorloper van Katholieke Volkspartij (KVP). Behalve advertenties in onder meer de Graafsche Courant die refereren aan dit krantje kom je De Opmarsch zelf ook tegen in ons archief in Den Bosch. In de documentatiecollectie De Ruyter Veghel (7712) vind je in inventarisnummer 2 De Opmarsch van 24 november 1938.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- De propagandist
- Actie tegen afbraak raadhuis

Geen opmerkingen: