woensdag 3 juni 2015

Ut Rookelijzer: 50 'vurige' jaren in Zeeland

Al in 1965 probeerde 'Ut Rookelijzer' in Zeeland het vuur aan te wakkeren
In 1965 worden voor het eerst een paar velletjes papier verspreid onder de Zeelandse inwoners om hen te informeren over enkele feestdagen. Nu, 50 jaar later, bestaat dit 'foldertje' nog steeds en is het uitgegroeid tot een populair maandblad. In 'Ut Rookelijzer' vind je uiteenlopende historische artikelen, verhaaltjes, plaatjes en reclames en hieronder nemen we een kleine duik in deze halve eeuw Zeelandse geschiedenis.

Kachelpook?
Vreemde naam misschien, 'Ut Rookelijzer.' Voor de niet-Zeelanders onder ons even een korte uitleg. Die vinden we in één van de eerste uitgaves van het maandblad. In juli 1965 lezen we dat de naam 'pook' of 'kachelpook' betekent.

Het 'geboortekaartje' van het Zeelandse maandblad
Het was bedoeld om het gemeenschapsleven in Zeeland levendig te houden. Net als een pook het vuur in de kachel brandend houdt, wil het Rookelijzer in de Zeelandse gemeenschap het vuur niet laten doven en desnoods wat aanwakkeren.

Geen gevangenis!
In dit maandblad vind je voor ieder wat wils; puzzeltjes en korte verhaaltjes voor de jeugd, vele reclames voor bedrijven en ook historische artikelen. Zo vind je in 1965 een uitgebreid verslag van de stormramp in 1925. Soms staan er ook opmerkelijke ingezonden berichten in. Wat dacht je van een pleidooi over de naamgeving van het penitentiair trainingskamp 'De Corridor' in Zeeland?

Geen kamp! Geen gevangenis!

Het heropvoedingsinstituut voor jongeren dat in Zeeland zou worden gevestigd, werd in de volksmond ook wel 'gevangenis' of 'kamp' genoemd, maar 'DIT MOET ERUIT!' zo schrijft men in Ut Rookelijzer. 'Laat ons eensgezind strijden voor de naam De Corridor! Alle andere namen moeten eruit!!!!!!! Het zijn vergissingen!!!!!!' aldus de anonieme auteur.

Jubileumboek
Al 50 jaar wordt Ut Rookelijzer verzorgd door vrijwilligers. Naar aanleiding van dit jubileum is een boek uitgebracht: '50 jaar Ut Rookelijzer. 1965-2015' met vele foto's van de blaadjes, de redactie, bezorgers, feestjes en reclames. De redactie heeft daarnaast ook meerdere boeken over Zeeland uitgebracht. Meer informatie vind je op de website van Ut Rookelijzer.

Lisette Kuijper

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
Van kladje tot reclame: over werken bij Iduna
Vakantie: Zeeland 1918-1920

 

Geen opmerkingen: