woensdag 21 oktober 2015

Back to the future?! Nee, back to the past!

...krantenkoppen van 21 oktober 1985...
Het is vandaag Back to the Future-day: in die filmklassieker met Michael J. Fox uit 1985 reizen Marty McFly en Doctor Emmet Brown naar de toekomst en komen ze uit op 21 oktober 2015. Op de dag af precies 30 jaar geleden. Maar wij willen helemaal niet naar de future; wij zetten koers: back to the past!


...toekomstplannen in 1840: op pad met de snelloper...
Want in het verleden zijn er prachtige futuristische uitvindingen gedaan. Wat te denken van de snelloper?
Het apparaat wordt omschreven als een werktuig 'om personen en goederen met voldoende snelheid over ijzeren-, spoor-, straat- en klinkerwegen te vervoeren, zonder gebruik van stoom- of paardenkracht.' Hoe zoiets eruit zou zien? Nou, daar krijgen we een duidelijk beeld van. Want de broers Cornelis J. en Reinart a. van Heusden maken tussen 1838 en 1840 een tekening en een kleine maquette van deze voorloper van de fiets (dat doen ze trouwens om octrooi aan te kunnen vragen voor hun vinding).

...17de eeuws pleidooi voor snellere postdienst...
Of wat te denken van een snellere postdienst die er in 1676 zou moeten komen? Hillebrant Schagen, postmeester van prins van Oranje, doet een voorstel aan het bestuur van 's-Hertogenbosch om gebruik te maken van zijn uitvinding voor die snellere postdienst. Maar we vinden vooral verklaringen van schepenen dat postboden en kooplieden met voorgestelde verandering niet gediend zijn (dus ook dat blijkt van alle tijden...)

...verzoek tot plaatsing van een telefooncel...
Maar we zien in het archief niet alleen uitvindingen die er nooit zijn gekomen; we zien inmiddels ook vindingen die inmiddels hun functie alweer verloren hebben. Zet kinderen van de basisschoolleeftijd voor een telefooncel en ze hebben geen idee wat de functie van het glazen hokje is. Toch is een dergelijke voorziening in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog onontbeerlijk voor inwoners van Lithoijen. Samen met de PTT komen ze tot de overeenkomst tot het plaatsen van een dergelijke cel ("namens allen die geen telefoon hebben").
...een maquette van de bolwoning die later ook in Boxtel verrijst...
Dat geldt ook voor de bolwoning; de eerste milieuvriendelijke woning van Nederland in 1974. Milieueducatiecentrum De Kleine Aarde in Boxtel wilde hiermee ontdekken of het mogelijk was om op een volledig duurzame manier te wonen en te leven. De energie werd geleverd door zonnecollectoren en er was een waterput die door de brandweer moest worden gevuld. In de decennia daarna raakte de bolwoning in verval maar werd uiteindelijk gerenoveerd omdat het geldt als ’de bakermat van de ecoarchitectuur in Nederland’. Navolging heeft de bolwoning qua architectuur echter nooit gekregen.

Hoewel... nooit? Zullen we in 2045 nog eens gaan kijken?

Wil je meer Back to the Past? Kijk dan ook eens op ons Instagramaccount.
(en met dank aan collega Mariƫt voor alle uitvind-archiefstukken!)

Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Twee fraaie Fords en een bijzondere ambulance
- Niet rijden op zondag!

De beste verhalen via e-mail ontvangen?






Geen opmerkingen: