...Square in de beginjaren... |
Bij het eerste optreden in 1965 bestond hun repertoire uit twee haastig gekozen nummers. Maar het schooloptreden van de band van Addy van den Krommenacker, Alphons Arts, Jos Peters, Toon Smits en Paul Bronwasser wél een succes: Square was geboren. Aanvankelijk leggen de jongens zich toe op soulmuziek; Wilson Pickett, Otis Redding, Sam & Dave. Gerepeteerd werd er achtereenvolgens in de garage van de bevriende buurvrouw, een oud kippenhok en een kerk. In die toenmalige kerk moest als tegenprestatie de “vernieuwde” kerkdiensten met muziek worden opgeluisterd. De grote groep aanhangers van Square kreeg meer vorm en algauw kwam er een een eigen fanclub van de grond.
...voor de fans... |
Langzaam veranderde het repertoire van Square en werd soul ingeruild voor meer zogeheten “zangeressenmuziek” van Cilla Black, Dusty Springfield en P.P. Arnold. Nog iets later werd de band – dankzij hun veranderende repertoire - de “Udense Bee Gees” genoemd. Met optredens door het hele land én daarbuiten. Na een aantal jaren van ieder weekend zingen kreeg Addy stemproblemen waartegen geen remedie opgewassen bleek. De optredens van Square tussen 1970 en 1973 waren doorgaans zonder de zanger. In de jaren tachtig stonden de Udense muzikanten weer vaker op het podium dankzij revivaloptredens.
Square kreeg een aantal keren met zware tegenslag te kampen. Manager De Vries verongelukte en toetsenist Willem Konijnenbelt – heel belangrijk voor de professionele ontwikkeling van de band – overleed in 1990 aan een hersentumor.
In de jaren negentig stond Square nog veelvuldig op de planken maar aan het eind van dat decennium werd duidelijk dat de leden van de band ieder weer hun eigen weg op gingen. Zanger Addy had zijn hart inmiddels – succesvol – verpand aan de mode en ook anderen kregen het steeds drukker met andere passies. In 2007 kwam het nogmaals tot een optreden als sponsoring van het Udens theater Naat Piek. De kaartverkoop moest toen wat stilletjes verlopen want de pers mocht er geen lucht van krijgen dat de inmiddels bekende couturier achter de microfoon zou staan. Het publiek had er geen boodschap aan en genoot van dit feest van herkenning.
Geschreven door:
Alphons Arts
Wil je meer herinneringen van Alphons Arts lezen? Hier vind je het hele verhaal.
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
De beste verhalen via e-mail ontvangen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten