maandag 7 maart 2016

Puk en Muk in de Brabanthallen?

...gemaakt door de dan 19-jarige Van Grinsven...
Puk en Muk in de Brabanthallen: het zou zo maar de titel van een boek kunnen zijn. Want Puk en Muk zijn twee jongetjes uit een reeks kinderboeken; geschreven door Frans Fransen en geïllustreerd door tekenaar Leo van Grinsven. En diezelfde Van Grinsven maakte óók tekeningen van de opening van de Brabanthallen in Den Bosch in 1931.

Onze vrijwilliger Adriaan van den Akker wees ons op deze bijzondere prentjes waar op originele manier wordt stilgestaan bij de opening van de Bossche Brabanthallen in 1931. In deze hallen vindt al gauw de grootste veemarkt van Zuid-Nederland plaats; boeren onderhandelen er volop met het traditionele handjeklap. 

Na de uitbraak van mond- en klauwzeer – een besmettelijke virusziekte voor runderen, varkens, schapen en geiten - gaat de veemarkt in de Brabanthallen in 2001 na enkele maanden definitief dicht. Inmiddels draait het nieuwe congres- en vergadercentrum 1931 op volle toeren in dit gebouw.

Voor tekenaar en geboren Bosschenaar Leo van Grinsven is het vastleggen van de opening van de Brabanthallen – nu alweer 85 jaar geleden - een echte thuiswedstrijd. 

Als de veemarkt voor de eerste keer haar deuren opent, is Van Grinsven pas 19 jaar oud. Dan zijn de eerste titels van Puk en Muk al verschenen, dan nog geïllustreerd door bedenker Carl Storch. Maar de vier titels van Puk en Muk die nà de Tweede Wereldoorlog verschijnen, worden van tekeningen voorzien door Van Grinsven.Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: