woensdag 6 januari 2010

De Koning drinkt!


Het één lijkt weinig met het ander te maken te hebben, maar in vroeger tijden werd op de dag van Driekoningen - 6 januari - vaak flink gedronken. Dat er dan ook stevig werd geknokt, kon bijna niet uitblijven.

De adellijke familie Van Sasse van Ysselt uit Boxmeer gaf in de zeventiende eeuw speciale "trekbrieven" uit waarmee sommige mensen verlof kregen. Dat leidde vaak tot feestelijke taferelen waarbij de fles rond ging.

Zo is in de boeken het verhaal bewaard gebleven dat je - als je toch niet hoefde te werken - gezamenlijk gesuikerde jenever met een lepel uit een kom slurpte. Dit zorgde bij menigeen voor een slechte dronk. 7 Januari zat menig (mannelijke) inwoner van Boxmeer thuis met een blauw oog of dikke lip vanwege de "feestelijkheden" van Driekoningen.

De uitroep "De Koning drinkt!" komt ook uit Boxmeer. Wie niet snel genoeg doordronk als deze kreet te horen was, riskeerde het een zwart gelaat te krijgen. De laatste drinker werd door de anderen met roet ingesmeerd. Dit als verwijzing naar de oorsprong van het feest en dan met name naar de zwarte koning.

Foto: Driekoningenoptocht in Oss, 1956

Geen opmerkingen: