vrijdag 19 maart 2010

Lentekriebels!

Misschien voelt u het voorjaar al kriebelen als u dit leest en bent u van plan uw beddegoed eens flink te luchten, stofvrij te maken en te wassen. Dat zal u vast en zeker niet zoveel moeite kosten als de dienstbode van Maria Catharina Geujen (1734-1814), de tweede vrouw van Frederik Gottfried Jacob Raupp (1723-1793), keizerlijk chirurg in Duitsland, later arts te Bergeijk. Als die dienstbode tenminste werkte naar de volgende voorschriften die afkomstig zijn uit een aantekenboekje dat vrijwel zeker van Maria was.


*)Waarschijnlijk kan crein gelezen worden als kreen, wat 'tegen bedorven aan, niet meer helemaal goed' betekent (Woordenboek der Nederlandse Taal).

Recept om de bedden op te schudden, om oude tijken te stijven:(Men neme) een kan meel, 1/4 pond was met water naar evenredigheid van kwantiteit gekookt en doet dan, als de tijk(en) schoon gewassen en droog zijn, de pap er met een borstel heet op.

Recept om een paardenharen, niet meer schoon matras te reinigen, om de 4 à 5 jaar: Men schudt hem uit, en slaat er met een stok het ergste stof uit, doet hem in een kuip, giet er kokend of heet water op, laat (hem) een nacht staan. De volgende dag was (men) hem met de hand uit en doet er nog eens heet water op, en droogt hem in de zon op lakens. Dan is er maar weinig meer aan te plukken.

Foto: Beddengoed uit latertijd. Magazijn in het Vluchtoord Uden, het 'Belgisch Dorp'dat tussen 1915 en 1918 in gebruik werd genomen en waar Belgische vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog werden opgevangen, Uden.

Bron: Archief familie Raupp (BHIC)

Geen opmerkingen: