vrijdag 30 juli 2010

Wie wil er clown worden?In 1961 werden in Haaren de masten van Il Grigio omhoog getakeld door de toenmalige dorpspastoor van Haaren, pastoor Verrijt. Hij was op zoek naar een originele vrijetijdsbesteding waarin de jeugd zich kon uitleven. Waar anderen misschien kozen voor sport en spel, koos pastoor Verrijt voor het circus. In die wonderlijke wereld zou elk kind op zijn eigen manier bezig kunnen zijn: als clown, koorddanseres, acrobaat of met een dierenact. Dus plaatste hij in het lokale blad een oproepje: ‘Wie wil er clown worden’? Ruim veertig kinderen ‘solliciteerden’ en nog honderd anderen meldden zich spontaan aan met circusaspiraties.

Maar, met artiesten heb je nog geen circus. Een tent, kostuums, geluidsapparatuur, verlichting, een piste: dit alles is nodig om de show te laten draaien. Ouders kwamen te hulp. Moeders ontwierpen fraaie kostuums. Vaders met een beetje verstand van timmeren, lassen, schilderen of elektra, zag je na werktijd druk in de weer met het vervaardigen van circusattributen. De gymleraar en ruitervereniging oefenden met dressuur en voltige en op het schoolplein werd een staalkabel gespannen, zodat de koorddanseressen in spé konden oefenen. Jeugdcircus ‘Il Grigio’ was geboren.

Vanaf morgen tot en met zondag 15 augustus vindt in Haaren alweer de 49ste editie plaats van dit circus met wederom een spectaculaire show: ‘Joy’. Veel betrokkenen van nu zijn vroeger ooit begonnen als artiest, maar vanwege hun leeftijd doorgegroeid naar vrijwilliger of medewerker. Anderen zijn al járen bewonderend toeschouwer. Hoe dan ook, ben je eenmaal met het Il Grigio-virus besmet, dan raak je dat nooit meer kwijt!

Foto: Eén danser en drie danseresjes sierlijk balancerend op ballen tijdens de voorstelling van jeugdcircus Il Grigio in Haaren in 1974.

Geen opmerkingen: