vrijdag 22 oktober 2010

Wil je met me trouwen?


"Bent u echt of een computerdinges?", was één van de eerste reacties die binnenkwam toen het BHIC begon met chatten. Het blijkt soms even wennen voor bezoekers van onze site. Maar inderdaad, we zijn gewoon echt en chatten iedere avond tussen 19 en 22 uur met onze bezoekers. Om vragen te beantwoorden over genealogie, historisch onderzoek of over onze waterkaart. Of om het in ieder geval te probéren.

Chatten is het versturen van korte tekstberichtjes via de computer tussen twee personen die allebei tegelijkertijd online zijn – zij krijgen dus meteen een antwoord. Voor jongeren vaak gesneden koek maar ook volwassenen weten er steeds makkelijker raad mee, zo merken wij in de praktijk.

Aanvankelijk begon het BHIC ermee als proefproject. Maar 's avonds - buiten kantoortijden - vragen stellen, daar wordt veel gebruik van gemaakt. Door mensen die op zoek zijn naar de huwelijksdatum van hun voorouders of informatie willen over de geschiedenis over de kloosterorde in hun dorp. Of scholieren die de volgende dag hun werkstuk moeten inleveren. En dus doen we het nu gewoon iedere dag.

Je zou het soms niet zeggen maar ook bij het BHIC werken maar gewoon mensen en dat betekent dat we soms het antwoord niet meteen weten of vinden. Maar dan kunnen we vaak wel verwijzen naar instanties die meer informatie hebben. En het mooie is: ook als het gezochte antwoord niet kant-en-klaar wordt aangeleverd, zijn bezoekers toch blij als ze een eindje op weg worden geholpen. Uit ervaring kunnen we zeggen dat deze eigentijdse vorm van dienstverlening prima aanslaat.

Soms leidt dit tot opmerkelijke reacties van dankbare (?) bezoekers. Onlangs plopte het vragenschermpje open. "Trouwen?" stond er kortweg te lezen. En zoals wel vaker bij echt moeilijke vragen, denkt mijn collega er nog even over na.

Foto: Vreugde en verbazing vechten om voorrang op de gezichten Hedy d'Ancona en de onderzoeksmeneer van ELK op het gesproken weekblad in Grave, 1993. Weet je wie deze meneer is? Laat het ons weten!

Geen opmerkingen: