woensdag 2 maart 2011

'Onze' oma Elly op televisie


Ieder mens draagt een rugzakje vol ervaringen, verhalen en herinneringen. Bij het ouder worden bestaat de behoefte om iets met die herinneringen te doen. Steeds meer ouderen kiezen ervoor hun levensverhaal toe te vertrouwen aan het witte papier. Hun verhalen publiceren ze in boekvorm, maar ook websites of blogs zijn tegenwoordig erg in trek. Ook onze bezoeker Elly Schouten (voor ons 'oma Elly') doet aan deze trend mee.

Aanstaande donderdag 3 maart wijdt Kruispunt een hele uitzending aan de betekenis van levensverhalen voor ouderen. Het BHIC is natuurlijk apetrots dat Elly Schouten in deze uitzending uitgebreid aan het woord komt. Tijdens de eerste cursus ‘Schrijven over vroeger’ in onze locatie in Grave is zij enthousiast geraakt door het 'schrijversvak'. Al drie jaar organiseert het BHIC deze cursus met succes, onder leiding van schrijfdocente en dichter: Monica Boschman.

Het schrijven van levensverhalen blijkt een heuse trend te zijn onder vijftigplussers. Vreemd is dat natuurlijk niet, want de huidige ouderen hebben het nodige meegemaakt in hun leven: de Tweede Wereldoorlog, de Watersnoodramp van 1953 en de drama’s in Nederlands-Indië. Deze gebeurtenissen tekenden hun persoonlijke leven en dat van hun familie.
Volgens dr. Ernst Bohlmeijer, psycholoog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Twente, is uit onderzoek gebleken dat het schrijven van een levensverhaal depressieve klachten bij ouderen vermindert. Hij is ook overtuigd van de betekenis van levensverhalen in de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg en heeft aan dit onderzoek een publicatie gewijd.

Wil je een paar verhalen van Elly lezen? Klik dan op 'Het water komt' of 'De komst van het elektrisch licht' en vers van de pers: Carnaval op rijm. Maar natuurlijk zijn er veel meer mooie verhalen te vinden op onze website! Heb jij ook een mooie herinnering en wil je die met ons delen? Schrijf het op een van de forums op onze site en geef je over aan deze mooie hobby!

Kijk aanstaande donderdag dus naar 'Levensverhaal op papier' om 18.25 uur op Nederland 2!

Foto boven: Elly Schouten tijdens een schrijfopdrachtje op de lagere school. De foto is bijzonder omdat deze haar liefde voor het schrijven van mooie (levens)verhalen symboliseert.

Foto hieronder: Zouden deze bruidjes uit Haaren nog speciale herinneringen hebben aan dit defilé ter gelegenheid van de inwijding van pater Marcellus? Zij zullen nu ongeveer zestig jaar zijn... 


Uitzending gemist?
Geen nood! Want de uitzending is via internet na te kijken:

Geen opmerkingen: