vrijdag 18 maart 2011

In de bajes


Gevangenissen en huizen van bewaring boeien in hoge mate. Het zijn spannende plaatsen met bewoners die voor korte of lange tijd buiten de samenleving zijn gezet. Je komt er niet elke dag. Tenminste, dat mag je hopen...

Oud-Bosschenaar Ton Kwaijtaal heeft lange tijd als gevangenbewaarder gewerkt in het voormalige Huis van Bewaring in de St. Jorisstraat in 's-Hertogenbosch. Nog vaak denkt hij terug aan deze bijzondere periode in zijn leven. Als jongeman van 25 jaar trad hij in januari 1970 in dienst bij het HVB, ook wel bekend als De Leuvense Poort. Hij zou er ruim 25 jaar blijven. Om anderen deelgenoot te maken van zijn herinneringen, heeft hij onlangs de website gedetineerd.com online gezet.

Ook Klaas de Graaf, een trouwe studiezaalbezoeker van het BHIC, is vergroeid met het gevangeniswezen. Na diverse management- en adviesfuncties onder meer in de Bijlmerbajes en Nieuw-Vosseveld in Vught is deze Brabantse socioloog zich als specialist gaan verdiepen in alles wat met misdaad en straf te maken heeft. En met verdienste, als je kijkt naar de vele publicaties en boeken die hij over dit onderwerp heeft geschreven.

Wist je dat je op de website van het BHIC veel foto’s en spannende verhalen vindt, waarbij de dader vaak eindigt... jawel in de bajes!
Foto boven: Tijdens de rondleiding ter gelegenheid van de opening van de gevangenis in Grave in 1988, bekijkt Ed Nijpels, de toenmalige minister van VROM, aandachtig een van de cellen.

Geen opmerkingen: