maandag 4 april 2011

Hè? Nu alweer een Vincent van Gogh geboren?


Het staat er onmiskenbaar: geboren Vincent Willem van Gogh, op 30 maart 1853 in Zundert, zoon van Theodorus van Gogh en Anna Cornelia Carbentus. Maar het is dan niet de eerste keer dat dit echtpaar een zoon krijgt die Vincent heet.

In 1852 wordt ook al een Vincent geboren, opvallend genoeg ook op 30 maart. Maar het jongetje komt dood ter wereld. Theo en Anna kiezen voor een gebruik dat in die tijd heel vaak wordt toegepast: het volgende kind krijgt precies dezelfde naam als zijn overleden broer of zus.

De later bekende Vincent komt in zijn jeugd dagelijks langs het graf van zijn overleden broertje bij de Hervormde Kerk in Zundert want daar preekt zijn vader in de kerk. Psychologen menen dan ook dat Vincent zijn hele leven door zijn dode broer werd achtervolgd.

Iets minder bekend dan Vincent van Gogh is Stephanus Hanewinckel (hoewel hij de laatste tijd hard aan de weg timmert ;-) De twee blijken een paar opvallende overeenkomsten te hebben: beiden zoon van een dominee en allebei gewoond in Nuenen. En... de overlijdensakte van Hanewinckel ligt, net als de geboorteakte van Van Gogh, in het depot van het BHIC.

3 opmerkingen:

Regionaal Archief West-Brabant zei

En natuurlijk is de geboorteakte van Vincent ook te vinden bij het Regionaal Archief West-Brabant :)

PapierHier zei

Da's, niet echt nieuws hier collega's...
Bij de meer dan oppervlakkig in Van Gogh geïnteresseerden, was dit reeds langer bekend.

BHIC zei

@Regionaal Archief West-Brabant: En die van jullie staat zelfs netjes online. :-)

@PapierHier: Bedankt voor je reactie. En natuurlijk heb je helemaal gelijk. Deze weblog is echter gericht op mensen met een algemene interesse in de Brabantse geschiedenis, niet op kenners van Van Gogh, die dit 'nieuws' inderdaad al zullen weten.

Voor mij persoonlijk is het bijvoorbeeld wél 'nieuws'.