maandag 16 mei 2011

Rode vlekken en afgebeten nagels


Vandaag beginnen bijna 105.000 vmbo-leerlingen, 59.000 havo-scholieren en 41.000 vwo’ers aan hun examens. Op het programma staat: Kunst en Management & Organisatie (Havo), en Nederlands (Vwo). De vmbo'ers hebben vandaag nog een dagje rust. Gelukkig is de examenstress na 31 mei voor de meesten weer voorbij. Oké, het is even flink blokken geblazen tot diep in de nacht, maar in de meeste gevallen krijg je daar wel iets voor terug! Namelijk het gewenste papiertje om je middelbare school vaarwel te zeggen en de vleugels uit te slaan.

Dat is precies wat bovenstaande foto weergeeft. Hij is gemaakt op 10 juli 1952 in de tuinen van het meisjesinternaat Regina Coeli in Vught. Aan het begin van de twintigste eeuw mochten religieuzen in Frankrijk niet betrokken  zijn bij het verzorgen van onderwijs. Maar daar namen de Franse Zusters Kanunnikessen uit Lotharingen geen genoegen mee, dus zochten ze elders een onderdak. In 1903 kochten ze een prachtige landgoed om hun kloostergemeenschap en meisjesinternaat te vestigen en door te gaan waar ze goed in waren: het talenonderwijs. In 1963 besloten zij onder de bezielende leiding van zuster Maria Luykx tot het oprichten van een talenpracticum. Hierbij lag toen (maar ook nu nog steeds) het accent op intensieve en individuele begeleiding van “native speaker” docenten aan cursisten en het leveren van taalcursussen op maat.

Heb je prettige (of natuurlijk minder fijne) herinneringen aan je eindexamen, heb je toevallig op het meisjesinternaat op het Landgoed Regina Coeli gezeten en bewaar je hier speciale herinneringen aan? Of herken je misschien één van de meisjes op deze foto? Laat het ons weten en laat hier een krabbeltje achter!


Foto: Examens heb je in alle soorten en maten. Dat handmelken een vak is, ervoer de Harense boerenjeugd aan den lijve. Hier bereiden de jongens en meisjes zich voor op het examen Handmelken, Haaren, 1950.

Geen opmerkingen: