vrijdag 8 juli 2011

30.000 schatten staan nu online bij het BHIC

De schuldbekentenis van Jan en Jenneken
Zaten ze zwaar in de schulden? Wilden ze een nieuwe boerderij bouwen? Een molen overnemen? Zeker is dat Jan Peters van Camerbergh en Jenneken Cijmons uit Escharen in 1712 250 gulden leenden van Elisabeth Berrens, weduwe van kapitein Putmans. Met als onderpand een huis, hof en vier Hollandse morgen bouwland. Een interessant kwestie en da's er nog maar één van de 30.000 schatten die online te vinden zijn bij het BHIC.

Het BHIC heeft samenvattingen van notaris- en schepenakten uit het noordoosten van Brabant online gezet, uit de periode van de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw. Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers die hun bestanden ook aan het BHIC hebben gegeven. Zo kunnen veel mensen nu gemakkelijk hun gegevens gratis doorzoeken.

Je kunt nu bijvoorbeeld op naam zoeken in deze database, vol met samenvattingen van notaris- en schepenprotocollen. Het gaat bijvoorbeeld om transportakten, schuldbekentenissen en verkoopakten. In veel gevallen kun je direct doorklikken naar een scan van de akte zelf. Die scans staan trouwens niet alleen op onze website, soms ook op de website Van Papier Naar Digitaal (www.vpnd.nl). Dit is een mooi initiatief waarbij vrijwillige onderzoekers indexen maken en archiefstukken fotograferen en online met elkaar delen.

Het BHIC hoopt dat ook andere onderzoekers hun gegevens via onze website willen delen. Zij kunnen dit kenbaar maken door een mailtje te sturen aan het BHIC of een studiezaalmedewerker aan te spreken. Op de site staat een overzicht van de bronnen die al beschikbaar zijn. Ook de onderzoekers die al gegevens hebben aangeleverd staan hier vermeld. Wie mogen we aan de lijst toevoegen?

Geen opmerkingen: