maandag 18 juli 2011

Wie wint de rechtszaak?


Ook deze maand weer een bijzondere kaart uit de online kaartencollectie van het BHIC. Deze kaart is opgemaakt rond 1657 in het proces tussen Johan Oudart, heer van Rixtel, Aarle, Beek en Stiphout, tegen Wouter van Craenenbroeck over een omgehakte eik.

In die tijd speelde het zogenoemde ‘voorpootrecht’ een belangrijke rol. Het houdt in dat grondbezitters het recht hebben om bomen te planten, te bezitten en te rooien in de berm van de weg die grenst aan het eigen perceel. Het recht is ontstaan in de middeleeuwen, maar bestaat op verschillende plaatsen in de Meierij van ’s-Hertogenbosch nog steeds.

De bewuste eik is op de kaart aangegeven onder E. Het veldje daar is op twee manieren afgepaald: van het huis naar links tot aan de poort in het midden door middel van een haag met een hekwerk, vervolgens vanaf de poort tot aan de eiken door middel van een ’tuin’, een van wilgenhout gevlochten omheining.

Hoe dit geschil is afgelopen, kunnen we niet terugvinden in de archieven. In elk geval is de kaart die speciaal voor deze rechtszaak is gemaakt schitterend. Niet op de laatste plaats vanwege de tekening van de omgehakte eik, waarvan we je hieronder een detailafbeelding laten zien...

Geen opmerkingen: