maandag 5 september 2011

Handel bij het Heilig Hart


Zoals vele foto’s kan ook deze vandaag de dag niet meer worden gemaakt. Stel je eens het Walplein voor, met je rug naar de winkelpanden aan de noordzijde, en kijk dan eens schuin de Molenstraat in. Tien tegen één dat je dan de blokkendoos van de V&D ziet. Vóór 1940 stond daar nog het Heilig Hartbeeld en aan de voeten daarvan stond de bloemen- en plantenverkoper. Achter het beeld zien we de oude ANWB-wegwijzer en tussen de bomen door nog net de hervormde pastorie.
De huidige Osse centrummanager zal vast blij zijn met deze foto, al zal hij niet meteen de slopers laten komen…

Veel Ossenaren bewaren goede herinneringen aan deze plek, zeker met dat zomerzonnetje erbij. Ga in gedachten eens terug naar die tijd en laat óns dan eens meegenieten. We zien je reactie graag tegemoet!

Foto: Er werden goede zaken gedaan voor het Heilig Hartbeeld in Oss

2 opmerkingen:

A.Raaijmakers zei

http://www.bhic.nl/index.php?id=11087

BHIC zei

Hallo A. Raaijmakers,

Bedankt voor je reactie. Omdat het linkje op ons blog (kennelijk) niet werkt, heb ik je eerdere reactie op onze site even geknipt en geplakt.

"Dit beeld heeft er gestaan tot 10 maart 1965 de dag waarop het werd verplaatst naar het Anton Jurgenshuis.Tot 1960 toe werd jaarlijks een grote Heilig Harthulde gehouden."

"Vooral die van de na-oorlogse jaren kan ik mij nog heel goed herinneren. Harry van Ewijk beschrijft in deze historische reeks de panden op het Walplein waaronder zijn ouderlijk huis uit de jaren van zijn jeugd; zie betreffende item. Op de gepubliceerde foto is het beeld juist niet te zien."

"Het stond met de rug zowat tegenover de door hem genoemde alom bekende afbeelding/ plaat van de verzekeringsmij.RVS die nu niet meer bestaat...
Wijlen Titus Brandsma heeft zich in zijn Osse jaren zeer sterk gemaakt voor de creatie en plaatsing van dit beeld en bijhorende devotie."

"Geinteresseerden raad ik aan het boek van drs. Gerard Ulijn te raadplegen -de bron waaruit ik deze summiere gegevens heb gehaald- Tien jaar Titus Brandsmaparochie Oss, 2009, pag. 58 e.v. Met enkele duidelijke foto's! Deze foto lijkt mij genomen in de dertiger jaren gezien de "klederdracht" (let op de petten)van de kooplieden."

Met dank!