maandag 17 oktober 2011

De naam van Marietje Kessels leeft voort

Het kersverse boek De moord op Marietje Kessels doet de nodige stof opwaaien. Hierin stelt het nichtje Godelieve Kessels dat de Tilburgse pastoor George van Zinnicq Bergmann in 1900 de geruchtmakende moord op het 11-jarige meisje Marietje heeft gepleegd.

Een van onze vaste BHIC-bezoekers Henk Ruijs stuurde ons enkele dagen geleden het bidprentje van Marietje op. Hij schrijft erbij: "Vanmorgen stond er weer een ingezonden brief in het Brabants Dagblad over de zaak Marietje Kessels. Iemand die het opnam voor de pastoor. Hoewel het natuurlijk een zeer trieste gebeurtenis was, destijds, heeft het wel een zeer hoog Agatha Christie-gehalte.

Wie heeft het gedaan? Alle ingredienten zijn aanwezig: een onschuldig vermoord meisje, de pastoor, de koster, de schilder (die vanwege zijn "geringe komaf" natuurlijk bij voorbaat al verdacht is), de rijke, godvruchtige fabrikant, socialistische kringen in welke de pastoor bij voorbaat al verdacht is, de geheime gezanten uit Rome, etc. Agatha had het niet kunnen verzinnen.


Fascinerend en daarmee ook zeer begrijpelijk dat deze kwestie tot op de dag van vandaag de gemoederen bezig houdt. Hoe spijtig ook dat toen een jaar geleden het testament van Van Zinnicq - Bergmann na 100 jaar geopend mocht worden, er geen schuldbekentenis in zat.

Velen hadden daar op gehoopt en ook ik was zeer benieuwd. Maar daarmee zou de zaak eindelijk opgelost zijn en ergens, ergens zou dat toch ook wel weer jammer zijn. Want zo blijft de fascinatie in stand. Maar goed, het blijft natuurlijk om een verkracht en vermoord klein meisje gaan, laten we dat vooral niet vergeten."

Het Regionaal Archief Tilburg heeft een mooi Youtube-filmpje gemaakt over Marietje Kessels. En wist je trouwens dat er in het onderwijs weerbaarheidsprojecten worden gegeven onder de naam van Marietje Kessels? Ookal heeft het meisje er zelf niets aangehad, haar naam leeft voort.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hee, dat is leuk. Ik sta zelf voor de klas en neem deel aan het weerbaarheidsproject (wat overigens ook echt een heel goed project is, vind ik). Voortaan laat ik de leerlingen eerst deze tekst en het filmpje zien voordat we van start gaan. Dan zorgt ook de huidige jeugd ervoor dat de naam van Marietje blijft voortleven.....

BHIC zei

Goed idee! Leuk dat je ons blog in de klas wil laten zien. Laat je weten wat de kinderen ervan vonden?