woensdag 2 november 2011

Een dozijn engelen en twee poppenrompen


Een paar bazaarartikelen uit de winkel van mejuffrouw Meulman uit Veghel
 Op 4 april 1857 verkoopt mejuffrouw de weduwe Meulman te Veghel één dozijn engelen nr. 148 aan H.J. Hellraeth te Rees. Ze handelt in bazaarartikelen en tussen juli 1855 en maart 1859 gaat er nog heel wat meer naar Rees: kisten, vaten, manden en baaltjes vol met rozenkransen, poppenrompen, breinaalden, armbanden, pijpen, gesneden balienen, snuifdozen, tandenborstels, elastieken keelbanden en een half dozijn suikerwaterlepels met houten steel om maar een greep te doen.

Ook haar andere klanten krijgen de meest uiteenlopende zaken geleverd, waaronder ook boeken. Vooral devote met titels als Omgang met God, Liefdesvlammen en Zielversterker. Hónderden artikelen staan er in haar magazijnen opgeslagen.
Als je zin hebt daar eens rond te neuzen, lees dan een uurtje in het in- en verkoopregister dat juffrouw Meulman van haar handel bijhield. Het bevindt zich in een klein bestand van bedrijfs- en andere archieven die werden aangetroffen in het archief van het Kantongerecht Eindhoven. Al lezend kom je terecht in de winkel-van-sinkel waar onze voorouders hun spulletjes kochten. Waarschijnlijk betaalden zij er iets meer voor dan je in juffouw Meulmans register leest, want meneer Hellraeth en zijn collega's moesten er natuurlijk ook wat aan verdienen.

Het register vertelt nog een heel ander verhaal ook. Het eindigt namelijk rond 1866. Daarna staan er gegevens in over de verkoop van tabakswaren. Misschien ging de weduwe over op andere handel. Maar waarom ligt er dan een nota van B. van Speyk uit Gemert in het boek, en een aan hem geadresseerde envelop? Hij was fabrikant in tabak, snuif en sigaren. Dat blijkt uit andere registers in hetzelfde archiefbestand. Daarin is ook te vinden dat hij in Veghel woonde, voor hij naar Gemert kwam. Wie weet is er in die tijd iets moois ontstaan tussen hem en de weduwe. Wie weet heeft zij voor hem haar handel in bazaarartikelen opgegeven. Maar wie weet hoe het afliep toen hun spulletjes eenmaal bij het kantongerecht waren beland!

Een 'winkel-van-sinkel' in Brabant, maar niet die van de weduwe Meulman...
Nieuwsgierig naar meer mooie verhalen in en over Veghel en Erp? Ga dan ook eens naar ons online geschiedenisboekje.

Geen opmerkingen: