maandag 26 december 2011

Geen sociale media met de kerst?

Vught, 1935, eten tijdens "spijskokerij"
Jawel hoor, ook op tweede kerstdag gaat Brabant Bekijken fijn door met bloggen. Ook tijdens deze feestdagen staan media als Facebook en Twitter zeker niet stil (of juist integendeel?). Daarom op deze plek even een moment van reflectie.

Op de foto hieronder zien we mevrouw Van Beuningen-Fentener van Vlissingen die in 1935 de 12.000ste portie eten uitreikt als leidster van het Comité 'Winterhulp Vught'. Ook de foto hierboven is tijdens deze gelegenheid gemaakt. En die - ook zonder woorden - de begrippen crisis en recessie opeens een heel andere invulling geven. Daarom een gemeend en oprecht: fijne kerst 2011!
mevrouw Van Beuningen-Fentener van Vlissingen aan het werk

2 opmerkingen:

A. Raaijmakers zei

De term Winterhulp heeft nogal een beladen betekenis. Officieel duidt Winterhulp op de in ons land in/vanaf 1940 opgerichte hulporganisatie waarmee de Duitse bezetter goede sier trachtte te maken in bezet Nederland. Deze actie sloeg niet aan! "Nog geen knoop aan mijn gulp die er aan denkt te geven aan Winterhulp"...
In Oostenrijk was echter in 1935 Winterhulp wel al een begrip. In hoeverre in Nederland in die midden-dertiger jaren er al kennis was van deze onderneming...? Mag ik aannnemen dat hier in uw artikel de titel "Winterhulp Vught" enkel en alleen slaat op een goedbedoelde plaatselijke sociale actie en de goedbedoelde activiteiten van mevr. Van Beuningen - Fentener van Vlissingen en niet slaat op de ( officieel van latere datum) Duitse/NSB-Winterhulp? Bij twijfel uwerzijds hoop ik dat u het artikel alsnog verwijdert of er de nodige kanttekeningen bijplaatst omdat de term zeker wel bepaalde associaties kan oproepen...

BHIC zei

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw aanname is helemaal juist. Uw verhaal werpt weer een heel ander (minstens zo belangrijk!) licht op deze foto en zorgt voor een andere inhoudelijke invulling. Het benadrukt daarmee ook het belang van reacties van lezers op het blog.

Zijn er meer mensen die willen reageren op dit verhaal; we zien op- of aanmerkingen met belangstelling tegemoet.