maandag 12 maart 2012

Koffer vol herinneringen aan Nederlands-Indië

...een blik in de koffer...
Huize de Braacken in Vught is een belangrijke plek voor Shelly Lapré. Meer dan zestig jaar geleden ontmoetten haar ouders elkaar in dat gebouw. Via een foto op Flickr kwam Shelly uit bij het BHIC en vertelt het verhaal over de reiskoffers van haar ouders.

"Mijn ouders zijn in 1950 vanuit Nederlands-Indië naar Nederland gekomen. In huize De Braacken hebben ze elkaar ontmoet. De koffers die ze bij zich hadden tijdens hun reis, heb ik van zolder afgehaald. Ik heb ze bewerkt met antieke batikstoffen en vol geplakt met oude familiefoto's. Hierdoor zijn de koffers nu een soort klankkast van herinneringen aan het leven van mijn familie in Nederlands-Indië."

Met de koffers gaat Shelly ook naar scholen toe. "Ik merk dat het verhaal van Nederlands-Indië vaak onbekend is. Nadat ik mijn verhaal heb verteld, gaan de kinderen aan de slag met een kistje met hun eigen familieverhaal. Dat levert vaak een multicultureel verhaal op. Maar het is ook leerzaam voor Nederlandse kinderen; iedereen heeft een eigen geschiedenis. Op die manier hoop ik dat kinderen meer respect en begrip krijgen voor elkaars afkomst."

Mensen van Indische en Molukse afkomst, ook oud-KNIL veteranen, worden door Shelly opgeroepen hun oude koffer, kist of bewaardoos om te bouwen tot een kunstwerk vol oude foto's, brieven of andere papieren (of kopieën daarvan). Samen met de kunstenares of samen met eigen kinderen of kleinkinderen. "De afwerking wordt gedaan met batiktechnieken en sepia-inkt zodat de Tempo Doeloe-sfeer van voormalig Indië wordt opgeroepen. Het oud-Indisch eigendom wordt een beeldend verhaal van verdrietige, gelukkige of anekdotische verhalen", aldus Shelly.

Benieuwd naar het werk van Shelly? Bezoek dan haar website http://www.shellylapre.nl/ of stuur een mailtje naar info@shellylapre.nl

...de buitenkant van de koffer...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beetje zonde van de foto's, tenzij het kopietjes zijn...

Anoniem zei

Wat een prachtig idee om zulke oude reiskoffers van zolder te halen en er kunstwerken van te maken! Zo krijgen ze een prominent plekje en ik kan het goed voorstellen dat er dan allerlei verhalen los komen. In mijn familie zijn nog een aantal van zulke spullen dus ik ga een rondje maken, leuk! Ingeborg

BHIC zei

Bedankt voor je leuke reactie, Ingeborg. Hopelijk levert je rondje veel mooie spullen op, maar natuurlijk nog veel meer mooie verhalen! O ja, weet je dat het BHIC altijd geinteresseerd is in dergelijke vertellingen? Zoals deze bijvoorbeeld. We zijn benieuwd naar jouw verhaal ;-)