woensdag 26 september 2012

Op zoek naar sporen van Kroonwerk Coehoorn

...het Kroonwerk Coehoorn, aan de overzijde van de Maas...
Alleen met een geoefend oog zijn nu de sporen nog zichtbaar in de Nederasseltse uiterwaarden. Maar na vandaag kan het er wel eens heel anders uit komen te zien. Want zojuist zijn de eerste spaden de grond ingegaan, op zoek naar... voormalig Kroonwerk Coehoorn.

Kroonwerk Coehoorn was een verdedigingswerk van de vesting Grave. Rond 1586 werd door de Spanjaarden tegenover het rivierfront van de vesting Grave een zogeheten lunet aangelegd. Nadat in 1602 Grave in Staatse handen was gevallen, werd het lunet verder uitgebreid. Tussen 1699 en 1701 werd een nieuw kroonwerk aangelegd, naar ontwerp van vestingbouwer Menno van Coehoorn. Grave werd in 1874 als vesting opgeheven en het kroonwerk verloor zijn functie. In de negentiende eeuw werd het gesloopt bij de ontmanteling van de vesting.

Nu wordt naarstig gezocht naar die ondergrondse restanten uit de zeventiende eeuw. Op een diepte van nog geen meter moeten resten van het kroon- of stervormige verdedigingswerk in de grond zitten. Het onderzoek gebeurt op verzoek van de gemeenten Heumen en Grave. Gezamenlijk wordt gekeken of die restanten een opvallende plek kunnen krijgen in het landschap. Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door adviesbureau RAAP, met subsidies van de provincies Noord-Brabant en Gelderland. Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat zijn erbij betrokken, de stichting Menno van Coehoorn treedt op als adviseur.
...Menno van Coehoorn...

  

Geen opmerkingen: