maandag 10 december 2012

Baan kwijt vanwege Darwin

...directeur Van Hoek met de 'ridderorde'...
Corrie Aarts stuurde deze foto op. We zien rechts directeur Albert van Hoek van de Mater Amabilisschool in Tilburg. De man is net ontslagen. Waarom? Hij heeft zijn leerlingen verteld over de evolutieleer.

Corrie schrijft: "Meneer Van Hoek waagde het om ons te vertellen over de evolutie en omdat wij dat zeer interessant vonden, wisselde hij de katholieke lessen af met evolutieleer. Dit werd een groot conflict tussen het bestuur (bestaande uit nonnen) en de directeur. De klas kwam in opstand, er kwam een groot stuk in dagblad de Stem maar het mocht niet baten de directeur kreeg zijn onslag. Bij zijn afscheid heeft onze klas hem gehuldigd met een 'ridderorde', zoals te zien is op de foto."

Het lijkt nu onbegrijpelijk dat dat de reden van ontslag kan zijn maar ruim een halve eeuw geleden werd daar in sommige kringen anders over gedacht. Alleen... in welk jaar was het? En liever ook nog: in welke maand? De indrukwekkende online collectie historische kranten van de Koninklijke Bibliotheek levert dit keer niets op. Maar deze kwestie moet toch de pers hebben gehaald? Onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg willen graag de helpende hand bieden maar aangezien daar de kranten op microfiches staan, is een nadere tijdsaanduiding wel nodig...

Wie weet er meer? Zat je bij meneer Van Hoek in de klas en weet je nog wanneer dit speelde? Of heb je wellicht het artikel uit De Stem bewaard? Vertel het ons zodat we het verhaal weer compleet kunnen maken!

Geen opmerkingen: