maandag 28 januari 2013

'Met een kalm vaartje' door Oss van jaren dertig

...foto uit het dossier over de aanrijding...
Oss in de jaren dertig van de vorige eeuw. Stond die stad toen niet bol van de criminaliteit, onder meer door toedoen van de Bende van Oss? Nou, uit de archieven van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat dit maar één kant van Oss is. Want als op 31 augustus 1936 iemand doorrijdt na een aanrijding, rukken de wachtmeester en opsporingsambtenaar ook vol vuur uit:Is er dan iemand verongelukt bij die aanrijding? Ernstig gewond geraakt wellicht? Nee, dat blijkt niet het geval. Het 'vierwielig motorrijtuig', ook omschreven als luxe auto, heeft een beschadigd spatbord, achter en voor. Weliswaar voor een totaal bijna dertig gulden - voor die tijd toch een flink bedrag - maar méér is er niet gebeurd. Lees maar mee uit het proces-verbaal dat is opgemaakt.

"Wij reden binnen de bebouwde kom den gemeente Oss, met een heel kalm vaartje, na enkele signalen met den hoorn te hebben gegeven over den Koornstraat. Plotseling reed in deze straat uit de andere richting een autobus ons tegemoet. Ziende dat bij het passeeren een aanrijding onvermijdelijk zoude zijn, bracht de bestuurder de auto nagenoeg terstond tot stilstand. De chauffeur der autobus stopte ook vrijwel onmiddellijk doch even voordat wij geheel stil stonden, had de aanrijding reeds plaats gehad."

Nou, dat valt ogenschijnlijk wel mee. Maar dan besluit de chauffeur van de bus om verder te rijden. En dat leidt tot een stapel met proces-verbalen, brieven van deurwaarders en assurantiekantoren, tekeningen van de situatie ter plekke, aangevuld met foto's. Kortom, een goudmijntje voor geschiedenisliefhebbers. Een kleine selectie eruit zie je hier:Al deze stukken zijn nu bij het BHIC in te zien omdat zij vanaf 1 januari openbaar zijn. Vind je dat interessant? Lees dan ook:
- Echte armoede!
- Een verdacht konijn

Wil je meer over criminaliteit in Oss? Kijk dan hier:
- Blader zelf in oude kranten over Osse bende
- Boekje open over Osse Bende

1 opmerking:

R.van Berkom zei

Dat zo'n "onbeduidend kruisje" op een foto zo'n mooi verhaal kan opleveren. Dat is toch fantastisch.