vrijdag 1 februari 2013

Rooi staat er gekleurd op!

Foto: collectie BHIC, inv.nr. SOE1606

Foto: Etiënne Koreman/Flickr

Wat je bij de meeste oude foto's al bij de eerste oogopslag aan vroeger doet denken, is het gebrek aan kleur. En dat terwijl kleur voor zoveel leven kan zorgen in een beeld. Konden we al die duizenden zwart-witfoto's in onze archieven dus maar een kleurtje geven, dat zou het verleden veel dichterbij brengen!

Zoiets moet Etiënne Koreman ook hebben gedacht toen hij begon aan het inkleuren van oude foto's van Sint-Oedenrode. En zeg nou zelf, de trotse vader die in 1931 met de boerenkar zijn jongstgeborene ten doop rijdt, ziet er in kleur toch nóg een beetje trotser uit (zie boven)? Of wat te zeggen van de vrouwen en kinderen die tijdens de Sint-Odafeesten in 1932 met vaandels in processie gaan over het Martinuskerkhof (zie onder). Ziet de stoet er in kleur niet nóg wat levendiger uit?

Etiënne vertelde zelf over het inkleuren:

De foto's zijn bewerkt met Adobe Photoshop 6 door simpelweg kleurtinten te 'schilderen' over het zwartwit origineel met een horizontaal afgevlakte brush in de 'color' modus en hardness en opacity laag. De ene foto leent zich er beter voor dan de andere. Soms brengt aanpassing van brightness and contrast wat verbetering. Het is een kwestie van aftasten. Het inkleuren van een foto duurt ca. 5-15 minuten.

Zou jij het hem na kunnen doen? Wij niet, maar we vinden het eindresultaat wel prachtig!

Op zijn speciale Flickr-pagina kun je meer dan 100 foto's van Sint-Oedenrode bekijken die Etiënne van kleur voorzag. En mocht je daarna niet genoeg hebben van zijn werk, dan vind je er ook nog een heel stel op zijn weblog. Alleen niet van Sint-Oedenrode.

Foto: collectie BHIC, inv.nr. SOE1016

Foto: Etiënne Koreman/Flickr

Dit vind jij vast ook interessant
- The Voice of Holland, maar dan anders
- Ghosts of History: geschiedenis is overal!

Geen opmerkingen: