vrijdag 29 maart 2013

Knokken voor je eieren!

...foto's van het eieren halen, dit keer met een dikke knipoog...
Het is een opmerkelijke traditie: de woensdag vóór Pasen langs de deuren gaan om paaseieren op te halen. Schooljongens deden dat onder meer in Helvoirt en Cromvoirt. En als je geluk had, werd het knokken...

De oorsprong van deze traditie gaat terug naar de Middeleeuwen. Aanvankelijk ontstaan om de armere bevolking aan eieren te helpen die de rijkeren na de vastentijd tóch over hadden. Waar het gebruik in andere plaatsen verdween, bleef het in Helvoirt en Cromvoirt ook in de 20ste eeuw bestaan. Het veranderde wel van karakter; nu waren het de schooljongens die langs de deuren gingen. Die hoopten op een flinke berg eieren én het liefst een knokpartij.

Wout van Mensvoort was één van de jongens die vanuit Cromvoirt eieren ging ophalen. Hij kan het zich levendig herinneren. Op Witte Donderdag gingen de jongens - verdeeld over twee groepen - langs de deuren. De ene groep liep richting Vught, de andere richting Helvoirt. Na afloop werden de eieren onderling verdeeld of verkocht. Tenzij je de jongens uit Helvoirt tegenkwam. Dan werd er stevig gevochten en overleefden weinig eieren het. "Met een beetje geluk kon je met je klompen in de mand van de ander gaan staan", vertelt Wout.

Van het eieren halen zijn mooie foto's gemaakt. In aanloop naar Pasen laten we op ons Facebookaccount een aantal van de foto's zien, voorzien van een dikke knipoog.Vind je dit interessant? Lees dan ook: 
- Eieren halen in Helvoirt
- Toppunt van geluk: Pinksterbloem zijn

Geen opmerkingen: