woensdag 27 maart 2013

Oranjeboom weg voor borstbeeld Koekoek?

...speciale oorkonde voor de Wilhelminaboom...

De inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 vormt de start van de boomplanttraditie. Dat levert niet alleen veel mooie bomen op maar ook prachtige archiefstukken. Dat belooft nog wat nu kwekerij Ebben uit Cuijk voor een heuse Willemboom heeft gekweekt.

Op de Citadel in Den Bosch zijn we vanzelfsprekend fier op onze mooie Wilhelminaboom. Maar ook in onze depots laten deze koninklijke bomen hun sporen na. Wat te denken van een indrukwekkende oorkonde op perkament, geschonken door Hendrikus Verhagen de hoofd van de school in Loosbroek? Afkomstig uit het archief van het gemeentebestuur Dinther, 1811-1923.

Geen oorkonde of foto maar een pracht van een verhaal levert de Wilhelminaboom in Boxmeer op. Die boom moest in 1966 namelijk bijna plaatsmaken voor een borstbeeld van boer Koekoek. Dat was het ludieke idee van één van de ondernemers in Boxmeer, nadat zes bewoners hadden geklaagd over de overlast van de Wilhelminaboom. Die overlast bestond uit de bloesem die in de lente zorgde voor een kleverige straat en afvallend blad in de herfst.
 
...links de Wilhelminaboom...
Daarnaast zou het zo maar eens kunnen zijn dat de boom zou lijden aan roetdauw. De binnengevlogen bomendokter constateerde al snel dat dat niét het geval wa. Al snel volgde meer protest, zo blijkt uit het artikel van de Maaskanter in 1988 die na ruim twintig jaar terugblikt op de kwestie. Van de zes bezwaarmakers krabbelden al snel drie mensen weer terug. De boom bleef staan, hoewel het bijpassende hekje de tand des tijds niet heeft doorstaan. Een opgeluchte inwoner zegt in het verhaal: “Wanneer ik de Wilhelminaboom passeer, welt dankbaarheid uit mijn hart omhoog.”

De vraag naar Willembomen anno 2013 blijkt overigens groot. Vorige week waren er al 340 besteld (in prijs varierend van 750 tot 15.000 euro). En daarmee overstijgt Willem-Alexander zijn moeder. In 1980 werden – waarschijnlijk vanwege de grote commotie rond de kroning - maar een handjevol herinneringsbomen geplaatst. 

Vind je dit interessant? Lees dan ook: 

Geen opmerkingen: