woensdag 3 april 2013

De mobiele telefoon is jarig!

...Wie kent 'em nog? Haaren, 1984...
Er zijn inmiddels generaties voor wie het ondenkbaar is maar de mobiele telefoon bepaalt nog niet zo héél lang ons straatbeeld. Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat het eerste mobiele belletje werd gepleegd.

Martin Cooper, de uitvinder van Motorola, belde 3 april 1973 met een 'draagbare handheld' telefoon. Een imposant apparaat dat één kilo woog (zonder het gewicht van de accu...). Niet zo vreemd dat de telefoons in die jaren helemaal net zo populair waren, zeker niet in combinatie met het prijskaartje dat er aan hing. In de jaren zeventig en tachtig was dat al gauw een bedrag van vier cijfers (voor de komma) en ookal was dat dan in guldens; het was voor de meeste mensen geen optie.

Pas in de jaren negentig kwamen er betaalbare en kleinere modellen op de markt. Daarna ging het snel en nu is een terras zonder mensen met gsm of smartphone in de hand niet meer voor te stellen. Deze ontwikkeling zorgde er onder meer voor dat de telefooncel (op de foto hierboven) verdween. Maar aan de revolutie van het mobiele bellen is een lange geschiedenis vooraf gegaan. Dat blijkt wel uit deze foto die de automatisering van het telefoonnet Cuijk vastlegt. We schrijven Cuijk, 1955. Ook een grote stap vooruit want hierdoor hoefden de telefoontjes niet meer handmatig worden doorverbonden. Nog onwetend dat binnen twintig jaar de eerste draagbare telefoon een feit zou zijn.

...Burgemeester Jansen en ir. Renaud leggen de automatisering van het telefoonnet vast...
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
Telefoon in het cafe
Zeven decennia bij de PTT

Geen opmerkingen: